Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Τραγικές στιγμές ζουν στην Κύπρο – Χωρίς λεφτά τα ΑΤΜ και χωρίς πιστωτικές οι κάτοικοι – Εκβιάζουν τη χώρα με κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

– Κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο Πέμπτη και Παρασκευή – Πιθανόν να ανοίξουν στις 26/3
– Έχουν στερέψει όλα τα ΑΤΜ και σκέφτονται να επιβάλουν πλαφόν στις αναλήψεις μετρητών
– Εκτάκτως συνεδριάζει το υπουργικό Συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης
– Παραμένει στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών – Στόχος μία λύση που θα κάνει το κυπριακό χρέος βιώσιμο
– Η τρόικα απέρριψε το εναλλακτικό σχέδιο και εκβιάζει: “Ή κούρεμα καταθέσεων ή χρεοκοπία

Τραγικές στιγμές ζει ολόκληρη η Κύπρος η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε μία τιτανομαχία Ευρώπης με την Ρωσία, αλλά και μπροστά σε ένα δίλημμα που θέτει η τρόικα, δηλαδή ή κούρεμα των καταθέσεων ή χρεοκοπία.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία, πληροφορεί το κοινό ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Πέμπτη και την Παρασκευή, 21 και 22 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, λόγω τραπεζικής αργίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει ένα σενάριο γι να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη στις 26 Μαρτίου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθεί πλαφόν στις αναλήψεις.

Αδειάζουν και πάλι οι αυτόματες ταμειακές μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, προκαλώντας αγανάκτηση και εκνευρισμό στους χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν από το πρωί να πάρουν χρήματα. Απελπισμένοι και οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν καν την ευκαιρία να κάνουν ανάληψη, αφού δεν έχουν κάρτα ανάληψης χρημάτων. Μάλιστα, πλέον δεν είναι δυνατόν να γίνονται και συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

Υπό το βάρος της παντελούς έλλειψης ρευστότητας, οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν για αυτό ήδη κάποιες, έδωσαν άδεια στο προσωπικό τους, από σήμερα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα επαναλειτουργήσουν.

Σε δηλώσεις στο newsit.com.cy ο β’ γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κώστας Χριστοφίδης, είπε ότι «το παζάρι είναι υποτονικό διότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται στις πληρωμές λόγω έλλειψης ρευστότητας».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «τα πρατήρια καυσίμων δεν πουλούν με πιστωτική κάρτα πέραν των €25 ενώ κάποια άλλα εργάζονται μόνο τοις μετρητοίς».

Την ίδια ώρα που η κατάσταση των πολιτών και των επιχειρήσεων είναι ήδη τραγική, ήδη συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου να δηλώνει πως θα γίνει ό,τι πρέπει και θα δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσεως μέχρι να βρεθεί λύση και να μην είναι η γενιά που θα οδηγήσει την Κύπρο στην χρεοκοπία. 

Tην Πέμπτη το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων. Ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε μέχρι το απόγευμα καμιά συμφωνία από τις επαφές στην Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Μένει κι άλλο στη Μόσχα ο Σαρρής

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις τους, η Ρωσία και η Κύπρος, γι’ αυτό και θα συνεχιστούν, αργότερα σήμερα και αύριο.

Επιπλέον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις τόσο το γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης όσο και μέλη της συνοδείας του Μ. Σαρρή, τα οποία είπαν ότι όσο διαρκούν οι συνομιλίες ο Κύπριος υπουργός δεν θα έχει επαφές με ΜΜΕ και δημοσιογράφους.

Το μόνο που κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί είναι ότι ο κ. Σαρρής ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο αναχώρησή του από τη Μόσχα.

Ερωτηθείς, νωρίτερα, εάν υπάρξει συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κύπριο υπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι παρόμοια συνάντηση δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Προέδρου της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ NEWSIT.COM.CY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

IIF: 20 δισ οι καταθέσεις των ξένων στις τράπεζες της Κύπρου!

Ρομπάϊ: Η κατάσταση στην Κύπρο είναι καταστροφική

Στέρεψαν τα ΑΤΜ σε όλη τη Κύπρο – Σκέψεις για πλαφόν στις αναλήψεις


Η τρόικα απορρίπτει όλα τα σενάρια που της πρότεινε η Κυπριακή κυβέρνηση! – Νέες επαφές Σαρρή στην Μόσχα

Μέρκελ: “Λυπάμαι αλλά σέβομαι την απόφαση της Κύπρου – Οι τραπεζες σας πάντως δεν την βγάζουν”
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε