Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τραγωδία σε παράνομο ορυχείο στην Κίνα

Τα παράνομα ορυχεία στην Κίνα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. ΦΩΤΟ REUTERS
Τα παράνομα ορυχεία στην Κίνα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. ΦΩΤΟ REUTERS
Είκοσι πέντε εργάτες έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ορυχείο που λειτουργούσε παράνομα στην κεντρική Κίνα, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το δήμο της πόλης Ζενγκζού, στην επαρχία Χενάν.

 

 
Η τραγωδία έγινε την Δευτέρα, όταν έπιασαν φωτιά κάποια καλώδια μέσα στο ορυχείο. Τη στιγμή εκείνη στις στοές βρίσκονταν 31 ανθρακωρύχοι αλλά από αυτούς μόνο οι έξι πρόλαβαν να βγουν έξω.
 
Τρεις υπεύθυνοι του ορυχείου συνελήφθησαν και κατασχέθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία τους.
 
Τα κινεζικά ανθρακωρυχεία θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα του κόσμου μολονότι, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών από δυστυχήματα μειώθηκε κατά 18% το 2009 (στα 2.631 άτομα ή 7 θύματα κάθε μέρα), χάρη κυρίως στις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας. Η χειρότερη χρονιά ήταν το 2002, με 6.995 νεκρούς.
 
Ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι τα πάμπολλα μικρά ορυχεία που λειτουργούν συνήθως παράνομα, με ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας. Σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους, το 90% των περίπου 10.000 κινεζικών ανθρακωρυχείων είναι μικρού μεγέθους ορυχεία. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το 2005 έχει κλείσει 13.000 ορυχεία, ωστόσο πολλά ξανανοίγουν παράνομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε