Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τραμπ – Μέι για όλα! Πούτιν, εικονικό πνιγμό, Μεξικό και… Βασίλισσα Ελισάβετ!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε την Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο και υπερασπίστηκε το Brexit!
– Όλα όσα είπαν στην συνέντευξη Τύπου οι ηγέτες Βρετανίας και ΗΠΑ
– Τί απάντησε η Μέι για το αν… του την είπε, όπως είχε υποσχεθεί!
– “Δεν τον ξέρω τον κύριο”, είπε ο Τραμπ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν!
– Η πρόσκληση της Βασίλισσας Ελισάβετ και το Μεξικό
– Δείτε φωτογραφίες από την συνάντηση

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έφτασε στον Λευκό Οίκο για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η Μέι, η πρώτη ξένη ηγέτιδα που συναντιέται με τον νέο Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, έγινε δεκτή από τον ίδιο τον Τραμπ αυτοπροσώπως.

Δείτε καρέ – καρέ την υποδοχή

Η συνέντευξη Τύπου

Οι δύο ηγέτες παραχωρούν αυτή την ώρα κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ξεκινώντας πως “μια ελεύθερη Βρετανία είναι ευλογία για ολόκληρο τον κόσμο και οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες. Εκ μέρους του Έθνους μας σας ευχαριστώ για την τιμή να βρίσκεστε εδώ απόψε”.

Τότε η Τερέζα Μέι πήρε τον λόγο για να πει: “Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η νίκη σας ήταν εντυπωσιακή και η σχέση των δύο χωρών βασίζεται στην ιστορία. Συζητήσαμε πολλά θέματα και συμφωνήσαμε. Για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε για να νικήσουμε τον ISIS, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο και σε επίπεδο πληφοροριών. Συζητήσαμε και για την Συρία και τη Ρωσία“.

Η ίδια, μάλιστα, αποκάλυψε πως η Βασίλισσα Ελισάβετ κάλεσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στη Βρετανία και ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση!

Για να συνεχίσει: “Συζητήσαμε ακόμη τη σημασία του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, μιλήσαμε για το μέλλον της οικονομίας των δύο χωρών και τις εμπορικές μας σχέσεις. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλος εταίρος και είμαστε και οι δύο φιλόδοξοι να χτίσουμε σε αυτή τη σχέση για να εγκαθιδρύσουμε οικονομικές σχέσεις. Είμαι πεπεισμένη πως οι σχέσεις αυτές είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Πολύ σημαντική στιγμή οι σημερινές ομιλίες για την ελευθερία και την ευημερία των λαών και των δύο χωρών”.

Τέλος, σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Η (μη) απάντηση της Μέι και τα βασανιστήρια

Η Τερέζα Μέι, είχε δηλώσει πριν την σημερινή επίσκεψη, πως δεν θα φοβηθεί να το πει ξεκάθαρα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αν θεωρήσει ότι κάτι που έχει πει εκείνος είναι απαράδεκτο.

Η Μέι, λοιπόν, ρωτήθηκε γι’ αυτό και συγκεκριμένα αν όντως… διαφώνησε με κάτι και τελικά του το είπε. Για να απαντήσει: “Τον άκουσα και με άκουσε. Συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων και θα συνεχίσουμε και μετά τη συνέντευξη Τύπου. Το νόημα όμως της σχέσης, είναι να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση“.

Με αυτό βέβαια απάντησε χωρίς να… απαντάει, επαναλαμβάνοντας τα περί καλών σχέσεων των δύο χωρών.

Στην συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε ξανά για τα βασανιστήρια και ειδικά τον “εικονικό πνιγμό”, τον οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει αποτελεσματική μέθοδο ανάκρισης!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: “Ο νέος υπουργός Άμυνας δεν πιστεύει απαραίτητα στα βασανιστήρια, ή στον εικονικό πνιγμό. Δεν συμφωνώ απαραίτητα, αλλά αυτός θα αποφασίσει γιατί του έχω δώσει αυτή την εξουσία. Θα τον εμπιστευτώ. Εγώ νιώθω ότι έχει αποτελέσματα. Δεν το έχω κρύψει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά θα ακολουθήσω τους επικεφαλής μας“. Με την απάντηση αυτή δείχνει πως παραμένει… αμετανόητος σχετικά με τις μεθόδους βασανιστηρίων, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Τέλος, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε -φυσικά- και για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: “Δεν τον ξέρω τον κύριο. Ελπίζω να έχουμε μια φανταστική σχέση. Αν έχουμε μια καλή σχέση, μπορούμε να νικήσουμε τον ISIS μαζί. Είναι ένα κακό που πρέπει να φύγει. Για το πώς θα πάει η σχέση, θα σας το πω στο μέλλον…“.

Για το Μεξικό

Όπως ήταν φυσικό, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε και το ζήτημα του Μεξικού. Εδώ να θυμήσουμε πως ο Μεξικανός Πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο, είχε προγραμματίσει επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, του διεμήνυσε πως αν η χώρα του δεν έχει σκοπό να πληρώσει το τείχος (!) που ο ίδιος θέλει να χτίσει στα μεταξύ τους σύνορα, καλύτερα να μην μεταβεί στις ΗΠΑ! Όπερ και εγένετο, αφού ο ηγέτης του Μεξικού ακύρωσε το ταξίδι!

Ο Τραμπ, λοιπόν, απάντησε αρχικά πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον λαό του Μεξικού, έχω φίλους μεξικανούς, συνεργάζομαι με μεξικανούς“, είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο εμφανίστηκε αδιάλλακτος ως προς τις απαιτήσεις που έχει από την γειτονική χώρα.

Η Τερέζα Μέι, από την πλευρά της, δεν απάντησε… τίποτα! Συγκεκριμένα είπε πως οι σχέσεις ΗΠΑ – Μεξικού, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τις ΗΠΑ και το Μεξικό, δείχνοντας πως δεν θέλει να πάρει θέση…

Για το Brexit

«Το Brexit θα είναι κάτι το θαυμάσιο για την χώρα σας» εκτίμησε ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας: «Όταν η κατάσταση εξομαλυνθεί, θα έχετε τη δική σας ταυτότητα, θα έχετε τους πολίτες που εσείς θέλετε στην χώρα σας και θα μπορείτε να συνάψετε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου χωρίς να έχετε κάποιον να σας επιτηρεί και να παρακολουθεί τί κάνετε».

«Έχω μια πολύ κακή εμπειρία» με την ΕΕ, πρόσθεσε. Όταν «έχω κάποια δραστηριότητα σε κάποια χώρα» της ΕΕ, «είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση αδειών».

«Είναι (μια διαδικασία) σύντομη, εύκολη κι αποτελεσματική η έκδοση αδειών από μια χώρα. Όμως είναι πολύ πολύ δύσκολη η έκδοση άδειας από μια μεγάλη ομάδα –εγώ την ονομάζω κοινοπραξία».

Το Brexit «εντέλει θα είναι ένα θαυμάσιο πλεονέκτημα, όχι ένα τεράστιο εμπόδιο» συμπέρανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε