Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τραμπ – Μέρκελ: Η εθιμοτυπική υποδοχή και το απίστευτο “καρφί”

Τραμπ – Μέρκελ: Η εθιμοτυπική υποδοχή και το απίστευτο “καρφί”

Για όλα και για όλους συζήτησαν οι Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψη της πρώτης στον Λευκό Οίκο… Μία επίσκεψη που τα είχε όλα! Χαμόγελα, αμηχανία και κοινή συνέντευξη Τύπου… Ωστόσο για ακόμη μία φορά αυτό που σχολιάστηκε περισσότερο από όλα ήταν οι… ανύπαρκτοι τρόποι του Τραμπ. 

Με το “καλημέρα” ο Τραμπ έδειξε τις διαθέσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο Τραμπ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ένα θέμα για το οποίο έχει επικρίνει σφοδρά την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ, χαρακτήρισε τη μετανάστευση “προνόμιο και όχι δικαίωμα” και επισήμανε ότι πάνω απ’ όλα θα πρέπει να μπαίνει η ασφάλεια των πολιτών.

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικές τις συνομιλίες που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο. “Υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ζητημάτων στα οποία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά… είχαμε μια πολύ καλή πρώτη ανταλλαγή απόψεων” υπογράμμισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την άλλη, τόνισε ότι “δεν πιστεύει στον απομονωτισμό” αλλά είναι υποστηρικτής ενός “δίκαιου” εμπορίου. “Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα” όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα”, υποστήριξε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία. Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν τους ιστορικούς θεσμούς αλλά επέμεινε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν για να στηρίξουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευχαρίστησε μάλιστα την Μέρκελ “για τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για την αύξηση των αμυντικών δαπανών” ώστε να φτάσουν τουλάχιστον στο 2%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθεί μια “ειρηνική” λύση στην κρίση της Ουκρανίας και ευχαρίστησε τόσο την Μέρκελ όσο και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει στο θέμα αυτό.

Επίσης, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα. “Οι σχέσεις με τη Ρωσία πρέπει να βελτιωθούν, ωστόσο η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκείνη που πρέπει καταρχάς να επιλυθεί”, υπογράμμισε επιπλέον η Άγγελα Μέρκελ.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι μαζί με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους συζήτησαν το θέμα του Αφγανιστάν και τη συνέχιση της αποστολής εκεί σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε