Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τραμπ ο “εξυπνάκιας”! Χρησιμοποίησε fake απόφθεγμα του Κύρου Β’ της Περσίας

Τραμπ ο “εξυπνάκιας”! Χρησιμοποίησε fake απόφθεγμα του Κύρου Β’ της Περσίας

“Ψαγμένος” θέλησε να το παίξει ο Ντόναλντ Τραμπ αλλά δεν του βγήκε… Χρησιμοποίησε απόφθεγμα το οποίο νόμιζε ότι ήταν του Κύρου Β’ της Περσίας αλλά τελικά πρόκειται για λόγια ενός πρώην στρατιωτικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Για την ιστορία ο βασιλιάς της Περσίας έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. ενώ ο πρώην στρατιωτικός έκανε την δήλωσε το… 2006!

Ειδικότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλοντας να ευχηθεί καλή χρονιά στους Ιρανούς στο πλαίσιο των εορτασμών του Nowruz δήλωσε: Ο Κύρος ο Μέγας, ο ηγέτης της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας, περίφημα είπε ότι “η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και ο πλούτος μαζί αποτελούν τη μεγαλύτερη ευτυχία της ανθρωπότητας. Αν κληροδοτήσεις τα τρία στο λαό σου, η αγάπη τους για σένα δεν θα πεθάνει ποτέ”.

Ωστόσο, οι ιστορικοί τον “ξεσκέπασαν” μιας και όπως είπαν… δεν πρόκειται για λόγια του Πέρση βασιλιά.

“Ο Κύρος δεν είπε σίγουρα ποτέ κάτι τέτοιο” ξεκαθάρισε o Pierre Briant, ένας καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. “Το ρητό προέρχεται πιθανότατα από τα υποτιθέμενα τελευταία λόγια του Κύρου στο κρεβάτι του θανάτου του – μια αναφορά η οποία γίνεται στο βιβλίο Κύρου Παιδεία του Ξενοφώντα, το οποίο γράφτηκε τουλάχιστον έναν αιώνα μετά τον Κύρο και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Columbia Encyclopædia Iranica, είναι μια εν μέρει πλασματική βιογραφία του Κύρου του Μεγάλου”. Ωστόσο, ούτε ο Ξενοφώντας τα αποδίδει στον ίδιο τον Κύρο, αλλά αναφέρει ότι πρόκειται για φήμες. 

Μετά, λοιπόν, από έρευνα προέκυψε ότι το απόφθεγμα προέρχεται από τον Larry Hedrick, ενός απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Πρόκειται για φράση από ένα βιβλίο για συμβουλές ηγεσίας του 2006 που είχε γράψει εκείνος και ονομάζεται “Ο Κύρος ο Μέγας του ξενοφώντα: Οι Τέχνες της Ηγεσίας και τον πόλεμο”.

Πηγή: mic

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε