Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τρεις φονικές επιθέσεις στο Ιράκ με 11 νεκρούς

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 104 τραυματίστηκαν σήμερα από τρεις βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα στην πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, ανέφεραν ιατροί και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μια από τις βόμβες εξερράγη έξω από το αρχηγείο των Κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας, που σχετίζονται με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Περίπου εξήντα δευτερόλεπτα αργότερα, άλλο ένα παγιδευμένο όχημα εξερράγη μερικά μέτρα μακρύτερα, με στόχο περίπολο της αστυνομίας.

Το τρίτο όχημα εξερράγη σε απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου, με στόχο άλλη περίπολο της αστυνομίας, ανέφεραν οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κιρκούκ, περίπου 250 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, είναι μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες πόλεις του Ιράκ όπου συμβιώνουν πολλές εθνότητες. Στην περιοχή, όπου υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, κλιμακώνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια οι εντάσεις ανάμεσα στους Άραβες, τους Κούρδους και τους Τουρκομάνους.

Η βία στο Ιράκ, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τις ΗΠΑ, έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με το αποκορύφωμα της διαδογματικής και εθνοτικής αλληλοσφαγής το 2007, αλλά εξτρεμιστές συνεχίζουν να προβαίνουν σε βομβιστικές ενέργειες και ένοπλες επιθέσεις σχεδόν καθημερινά.

Τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιράκ τον Ιανουάριο, απολογισμός που είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές. Η κλιμάκωση της βίας ακολουθεί το τέλος της 9μηνου πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα τον Δεκέμβριο, όταν σχηματίσθηκε εν τέλει νέα κυβέρνηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε