Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τρεις νεκροί στη Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός

Τρεις νεκροί στη Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός

Η αντιπολίτευσει καταγγέλει πως η καταπαυση του πυρός δεν τηρείται και από τις δύο πλευρές.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στη Συρία αφού τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός νωρίς το πρωί στη χώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), δήλωσε η εκπρόσωπος της κύριας αυτής οργάνωσης της συριακής αντιπολίτευσης Μπάσμα Κοντμάνι.

Οι δύο άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή της Χάμα και ο τρίτος στην Ιντλίμπ, ενώ δεκάδες συλλήψεις έγιναν στο Χαλέπι, στη Χομς και τη Ντεράα, διευκρίνισε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη κατά την οποία σημείωσε: “Δεν υπάρχουν στοιχεία για μια σημαντική απόσυρση” των βαρέων όπλων.

“Η κατάπαυση του πυρός (…) τηρείται μόνον εν μέρει (…). Για μας είναι σαφές ότι η κατάπαυση του πυρός συνεπάγεται την απόσυρση όλων των βαρέων όπλων από τις πόλεις, τις κατοικημένες περιοχές. Αυτό δεν έχει συμβεί”, σημείωσε και υπογράμμισε: “Διαπιστώνουμε με αποδείξεις ότι τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να βρίσκονται στις κατοικημένες ζώνες. Ορισμένα άλλαξαν απλώς θέσεις”.

Η ίδια γνωστοποίησε επίσης την εμφάνιση πολλών επιπρόσθετων σημείων ελέγχου “με βαρύ οπλισμό”.

Το θάνατο ενός αμάχου σήμερα στην επαρχία Χάμα παρά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός βάσει του σχεδίου Άναν ανακοίνωσαν παράλληλα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές.

“Ένας άμαχος σκοτώθηκε στην οδική αρτηρία της πόλης Μχαρντέ, στην επαρχία Χάμα, είτε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, είτε από τους Σαμπίχα” (φιλοκαθεστωτική πολιτοφυλακή), δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν, οκτώ ώρες μετά την ισχύ της κατάπαυσης του πυρός.

Άλλοι ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον άνδρα αυτό σε σημείο ελέγχου. Οι ίδιοι διευκρίνισαν ότι ο νεκρός είναι ο Μάχντι Ιμπραχίμ αλ Άχμαντ, από την πόλη Σαφσάφεχ, ο οποίος κατεζητείτο από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες τον σκότωσαν γύρω στις 12:00 ώρα Ελλάδος, αφού αρνήθηκε να σταματήσει στο σημείο ελέγχου.

Οι ακτιβιστές πρόσθεσαν ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα έχουν παύσει πυρ έπειτα από το βαρύ βομβαρδισμό που εξαπέλυαν τις προηγούμενες ημέρες κατά των κέντρων της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο από την ισχύ στις 06:00 ώρα Ελλάδος της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία σύμφωνα με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ισχύ η εκεχειρία (υπό όρους) στη Συρία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε