Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Τρέμουν οι Ιταλοί – Τρέχουν να πληρώσουν κάρτες και δάνεια με το δώρο

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Βλέποντας το παράδειγμα των Ελλήνων οι γείτονες τρέχουν να πληρώσουν τα χρέη τους πριν τις περικοπές, όσο ακόμη έχουν δώρο Χριστουγέννων όπως λένε οι καταναλωτικές ενώσεις λένε πως το 80% των “δώρων”, θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί η πληρωμή φόρων, χρεών, οι δόσεις στεγαστικών και άλλων δανείων.

Κατά συνέπεια, για δώρα, ταξίδια, τρόφιμα και αποταμίευση, θα μείνει στην διάθεση των Ιταλών μόλις το υπόλοιπο 20%. Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι συνολικές αγορές για χριστουγεννιάτικα δώρα εφέτος θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 6% διότι δυο στις τρεις οικογένειες πρόκειται να περιορίσουν τα έξοδά τους εξαιτίας της αβέβαιης οικονομικής συγκυρίας.

Παράλληλα, οι τιμές των παιγνιδιών, των χριστουγεννιάτικων δέντρων και των παραδοσιακών γλυκών παντόρο και πανετόνε εκτιμάται ότι θα σημειώσουν άνοδο της τάξης του 10%. Οι ενώσεις καταναλωτών υπολογίζουν ότι οι Ιταλοί το 2012 πρόκειται να επιβαρυνθούν με 1.508 ευρώ ετησίως για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υγραερίου. Για πρώτη φορά η τιμή του ηλεκτρικού σημειώνει αύξηση 3,9%, λόγω των έντονων ανατιμήσεων των πρώτων υλών και του κόστους παραγωγής.

Οι Τρεφιλέτι και Λανούτι, επισημαίνοντας τα παραπάνω στοιχεία, απηύθυναν έκκληση στον νέο Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι να προσπαθήσει να αποφύγει την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και την εκ νέου επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας. “Η αύξηση κυρίως του φόρου προστιθέμενης αξίας είναι άδικη, διότι πλήττει αδιακρίτως όλους τους πολίτες και πρώτα από όλα τους λιγότερο εύπορους”, υπογραμμίζουν οι ιταλικές ενώσεις καταναλωτών.

Όπως σημειώνουν ιταλοί σχολιαστές, η νέα δέσμη μέτρων πρόκειται να παρουσιαστεί από τον Μάριο Μόντι μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Οι κύριες παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, η επιβολή φόρου ακινήτων και για το πρώτο σπίτι (100-500 ευρώ επιβάρυνση ανά οικογένεια), η υποχρεωτική χρήση τραπεζικών επιταγών για πληρωμές άνω των τριακοσίων ευρώ, η έκτακτη εισφορά για τις ακίνητες περιουσίες που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ, η εντονότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και, τέλος, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, με κατώτερη ηλικία συνταξιοδότησης το εξηκοστό τρίτο έτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε