Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Τρέμουν το ραδιενεργό νέφος – Μετρήσεις ραδιενέργειας σε κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία!

Τελευταία φωτογραφία που έστειλε το πρακτορείο Reuters δείχνει ξεκάθαρα τον καπνό αλλά και σε τι κατάσταση είναι ο αντιδραστήρας Νο.4
– Δεν πετάνε τελικά τα ελικόπτερα – Υψηλά τα επίπεδα ραδιενέργειας
– Συνεχίζει να βγαίνει καπνός από τους αντιδραστήρες 3 και 4
– Επέστρεψαν οι εργάτες στο εργοστάσιο για να σώσουν την κατάσταση
– Η Ν.Κορέα στέλνει βαρύ μέταλλο βόριο – Τελείωσαν τα αποθέματα της Ιαπωνίας

Εντολή να ελέγχεται κάθε αεροπλάνο που επιστρέφει από την Ιαπωνία έχουν δώσει οι αρχές σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου. Κάθε μια πτήση που προσγειώνεται σε αεροδρόμια όλων των ηπείρων, ελέγχεται να τα επίπεδα ραδιενέργειας που φέρει τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του!

Εν τω μεταξύ με κίνδυνο της ζωής τους επέστρεψαν μετά τις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας, οι πενήντα εναπομείναντες εργαζόμενοι που νωρίς το πρωί πήραν εντολή να εγκαταλείψουν προσωρινά τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Όμως αναγκάστηκαν να επιστρέψουν όπως είπαν για να ελέγξουν την κατάσταση και να προσπαθήσουν να μειώσουν τα επίπεδα ραδιενέργειας για να αποφεχθούν και τα χειρότερα.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμποδίζουν όμως το ελικόπτερο να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NΗΚ και το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον ιάπωνα υπουργό Αμυνας. Νωρίτερα ένα ελικόπτερο είχε προσπαθήσει με κίνδυνο τη ζωή των πιλότων να φτάσει στο πυρηνικό εργοστάσιο όμως τελικά επέστρεψε στην βάση του.

Λίγες ώρες πριν, ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4, όπου χθες μία έκρηξη στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου προκάλεσε ρήγμα στο τοίχωμά της. Λευκός καπνός έβγαινε από το κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 3, ο οποίος ήταν εκτός λειτουργίας την Παρασκευή, όταν ο σεισμός και του τσουνάμι έπληξαν στις βορειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν με εκσκαφείς δρόμο προς το κτίριο του αντιδραστήρα Νο.4 για να μπορούν να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.

Θαλασσινό νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 1, 2 και 3 για την ψύξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου.
Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν επίσης να ψύξουν τους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6, στους οποίους και εκεί το επίπεδο του ύδατος μειώνεται από χθες. Οι ιαπωνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Οι κακές καιρικές συνθήκες εμποδίζουν την πτήση των ελικοπτέρων που σχεδιάζεται να ρίξουν νερό στις εγκαταστάσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Το πρακτορείο Kyodo μετέδωσε ότι οι ράβδοι του καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο. 1 έχουν υποστεί ζημία κατά 70% και οι ράβδοι του Νο. 2 κατά 33%.

Οι τιμές της ραδιενέργειας στην περιοχή του Ιμπαράκι, βόρεια του Τόκιο, ανέβηκαν 300 φορές επάνω από το φυσιολογικό, αλλά δεν έχουν φθάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της ζώνης εκκένωσης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό πέραν της ακτίνας των 30 χιλιομέτρων.

Οι άνεμοι αναμένεται να πνεύσουν από τα βορειο-δυτικά ωθώντας το νέφος από τον πυρηνικό σταθμό προς τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 
 

  

 

Το επίπεδο της ραδιενέργειας που μετρήθηκε στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ήταν εκ νέου πολύ υψηλό γύρω στις 10:45′ τοπική ώρα (03:45′ ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

 
“Γύρω στις 10:45′ το επίπεδο κοντά στην είσοδο του πυρηνικού σταθμού είχε ανέλθει στα 6,4mSv/h (μιλισίβερτ ανά ώρα).
 
Στις 10:54′ το επίπεδο μειώθηκε στα 2,9 μιλισίβερτ, σύμφωνα με αξιωματούχο της υπηρεσίας.
 
Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η ραδιενέργεια στο ίδιο σημείο αυξήθηκε ξαφνικά λίγο μετά τις 10:00 τοπική ώρα πριν μειωθεί εκ νέου.

 

Χθες Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας ήταν αρκετές εκατοντάδες υψηλότερα κοντά στους αντιδραστήρες 3 και 4 που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό.
 
Το επίπεδο ήταν 400 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 3 και 100 μιλισίβερτ κοντά στον αντιδραστήρα 4.
 
Μετά τη δόση 100 μιλισίβερτ που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, οι ιατρικές παρατηρήσεις κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των καρκίνων.
 
Ο πληθυσμός έχει εγκαταλείψει την περιοχή σε ακτίνα 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής σε απόσταση 20 έως 30 χλμ. από τον σταθμό της Φουκουσίμα μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.
 
Νέος σεισμός 6 ρίχτερ

Ένας νέος σεισμός όμως που έγινε το πρωί έρχεται να ταράξει την Ιαπωνία. Το μέγεθός του ήταν 6 Ρίχτερ και έγινε αισθητός ανατολικά του Τόκιο, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα κτίρια σείονταν για αρκετή ώρα.

 
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
 
Δεν εκδόθηκε καμιά προειδοποίηση για τσουνάμι, όμως οι ειδικοί δήλωσαν πως ίσως ανέβει η στάθμη της θάλασσα προκαλώντας διάφορα προβλήματα.
  
Στέλνει ποσότητες από το βαρύ μέταλλο βόριο στην Ιαπωνία μετά από αίτημα βοήθειας η κυβέρνηση της Σεούλ
 
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.
 
Το βόριο που ανήκει στα βαρέα μέταλλα, αναμιγνύεται με θαλασσινό νερό και χρησιμοποιείται από τα συνεργεία, που δίνουν τη μάχη για να αποτρέψουν την τήξη στους πυρήνες των κατεστραμμένων ατομικών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, προκειμένου να διατηρήσουν υπό έλεγχο τη θερμοκρασία των εμπλουτισμένων ράβδων ουρανίου, στις δεξαμενές συγκέντρωσης.
 
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απηύθυνε το αίτημα για την προμήθεια του υλικού στη Σεούλ, αφού οι ποσότητες που διέθετε η ίδια έχουν πλέον εξαντληθεί στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου.
 
Τα συνεργεία που επιχειρούν από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν οι εκρήξεις στους ατομικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα, κατέφυγαν από νωρίς σε αυτή τη λύση ανάγκης που προβλέπει το ράντισμα με θαλασσινό νερό αναμεμιγμένο με βορικό οξύ των ράβδων του αντιδραστήρα μέσα στη δεξαμενή συγκέντρωσης, ώστε να μην υπερθερμανθούν και οδηγηθούν στη φάση της τήξης και της αλυσιδωτής, ανεξέλεγκτης πια, πυρηνικής διάσπασης.
 
Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας, μία πρώτη ποσότητα του κρίσιμου για την αντιμετώπιση της τήξης των πυρήνων των αντιδραστήρων, υλικού, θα σταλεί άμεσα στην Ιαπωνία.
 
Το Τόκιο ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού
 
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
 
“Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη” στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο “ετοιμάζεται” να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.
 
Οι Αμερικανοί “συνεργάζονται ήδη παρέχοντας υποστήριξη επιβλέποντας”, πρόσθεσε.
 
Οκτώ αμερικανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού, μεταξύ τους το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
 
Το Ρόναλντ Ρίγκαν χρησιμοποιείται ως πλωτή εξέδρα για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
 
Τα σχεδόν 80 αεροσκάφη και ελικόπτερα του αεροπλανοφόρου πραγματοποιούν αναγνωριστικές αποστολές και προμηθεύουν νερό και κλινοσκεπάσματα στους πληγέντες, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
 
Προειδοποίηση προς τις αεροπορικές εταιρίες για την ραδιενέργεια στην περιοχή

Το Κέντρο Παρακολούθησης της Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) στο Λονδίνο εξέδωσε σήμερα προειδοποίηση για τους κινδύνους από την διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

To VAAC εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή στις 05:00 ώρα Ελλάδας και αφορά δέκα περιοχές του εναερίου χώρου στην Ιαπωνία, την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

    Τα περισσότερα ευρωπαϊκά αεροσκάφη συνεχίζουν να εκτελούν δρομολόγια με προορισμό το Τόκιο, με εξαίρεση αυτά της Lufthansa, τα οποία από χθες Τρίτη προσγειώνονται σε άλλα ιαπωνικά αεροδρόμια.

Σήμερα το πρωί με email που έστειλε στους Έλληνες κατοίκους της Ιαπωνίας η πρεσβεία μας τους καλεί να εγκαταλείψουν την χώρα καθώς ο κίνδυνος από την ραδιενέργεια είναι πολύ μεγάλος.

Διαβάστε επίσης

Το τσουνάμι της Ιαπωνίας σαρώνει την ήδη ευάλωτη παγκόσμια οικονομία – Πανικός στον πλανήτη υπό το φόβο πυρηνικού ολοκαυτώματος

Συνταρακτική μαρτυρία στο NewsIt – Έτσι ζω τον όλεθρο στην Ιαπωνία – ”Ο φίλος μου πήδηξε από τον 3ο όροφο”!

Ραδιενεργός εφιάλτης! Το δυστύχημα της Φουκουσίμα κατατάχθηκε στο επίπεδο 6 της επτάβαθμης κλίμακας!
Τα μηνύματα πανικού στο Ιντερνετ – “Μαζέψτε ό,τι μπορείτε και φύγετε όσο πιο μακριά γίνεται!”
Κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Ιάπωνες – Ερήμωσε ακόμα και το Τόκιο – Νέοι αντιδραστήρες στο χορό των βλαβών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε