Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τροπική καταιγίδα “απειλεί” τις εργασίες στον Κόλπο του Μεξικού

ΦΩΤΟ REUTERS

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η εκκένωση των πλοίων και η απομάκρυνση των μηχανικών που εργάζονται στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι αμερικανικές αρχές φοβούνται ότι τροπική καταιγίδα που βρίσκεται στην Καραϊβική μπορεί να κινηθεί προς τον Κόλπο του Μεξικού και να διαταράξει τις επιχειρήσεις κατά της πετρελαιοκηλίδας. Το Εθνικό Κέντρο τυφώνων (NHC) που εδρεύει στο Μαϊάμι της Φλόριντα, δήλωσε ότι η πιθανότητα η τροπική καταιγίδα να μετατραπεί σε τυφώνα “στις επόμενες 48 ώρες” είναι τώρα 60%.

Νωρίτερα, βρισκόταν πάνω από την Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Ανάλογα με την εξέλιξη της τροπικής καταιγίδας, οι αρχές μπορούν να αποφασίσουν να εκκενώσουν τα πλοία και να απομακρύνουν τους μηχανικούς που εργάζονται στον Κόλπο του Μεξικού για να τελειώσουν ένα ανακουφιστικό φρέαρ, το οποίο πιθανολογείται ότι θα θέσει τέρμα στην πετρελαιοκηλίδα που μολύνει την περιοχή εδώ και τρεις μήνες. Ενδεχόμενη εκκένωση θα επιφέρει στην πρόοδο των επιχειρήσεων καθαρισμού του Κόλπο καθυστέρηση 10-14 ημερών.

Η άφιξη μιας τροπικής καταιγίδας ή ενός τυφώνα θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί καθώς η ΒΡ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει με τη επιχείρηση “Static Kill” από το Σαββατοκύριακο. Η επιχείρηση “Static Kill” προβλέπει την έγχυση ενός μείγματος υγρών και στερεών στα φρέατα και στη συνέχεια μόνιμο σφράγισμά τους με τσιμέντο.

Και αν ακόμη ο καιρός δεν επιδεινωθεί, πριν ξεκινήσει η επιχείρηση “Static Kill” οι μηχανικοί θα πρέπει πρώτα να τελειώσουν το “καλούπωμα” των ανακουφιστικών φρεατίων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε