Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσεχία: Νικητές οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερουσία

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD) στην Τσεχία αναδείχθηκε νικητής των μερικών εκλογών για τη Γερουσία που διεξήχθησαν σήμερα,

αποκτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, κάτι που θα του επιτρέψει να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, σύμφωνα με μία καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων CTK.

Το CSSD κατέλαβε 12 από τις 27 έδρες και κατέχει πλέον 41 σε σύνολο 81.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS, δεξιά) του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας εξασφάλισε οκτώ έδρες και ένα άλλο κόμμα που συμμετέχει στο κεντροδεξιό συνασπισμό, το TOP 09, δύο έδρες.

Αυτό το χρόνο η ψηφοφορία έλαβε το χαρακτήρα ενός τεστ για την κυβέρνηση Νέτσας και την πολιτική λιτότητας που θέλει να εφαρμόσει.

“Είναι μία πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να ζήσουμε”, δήλωσε ο Νέτσας, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

“Πρέπει να πούμε πως η νομοθετική διαδικασία θα παραταθεί και θα περιπλακεί, είναι μια πραγματικότητα”, διαπίστωσε.

Η κυβέρνηση Νέτσας, η οποία ανέλαβε τον Ιούλιο, έχει επιφέρει σημαντικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μέτρα κατά των οποίων διαδήλωσαν 40.000 άνθρωποι στην Πράγα στα τέλη Σεπτεμβρίου, έπειτα από κάλεσμα των συνδικάτων.

Αποτελούμενος από το ODS, το TOP 09 και το κεντρώο κόμμα Δημόσιες Υποθέσεις (VV), ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 118 έδρες επί συνόλου 200 στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι μερικές εκλογές για τη Γερουσία διεξάγονται με το πλειοψηφικό σύστημα κάθε δύο χρόνια, στις 27 από τις 81 περιοχές.

Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα με τον πρώτο γύρο των εκλογών για τη Γερουσία, το ODS είχε απώλειες σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Πράγα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε