Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσεχία: Ποιοι πάνε στο β’ γύρο εκλογών;

Τσεχία: Ποιοι πάνε στο β’ γύρο εκλογών;

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Μίλος Ζέμαν κέρδισε τον πρώτο γύρο των πρώτων άμεσων προεδρικών εκλογών στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά θα αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό στο β’ γύρο που θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Ο νέος πρόεδρος θα αντικαταστήσει τον ευρωσκεπτικιστή Βάτσλαβ Κλάους, η τελευταία θητεία του οποίου λήγει το Μάρτιο.

Όποιος κι αν νικήσει είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων πιο κοντά στο κύριο ρεύμα στην Ευρώπη, έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων η στάση του Κλάους απέναντι στην Ένωση έκανε τη χώρα μια ιδιορρυθμία μεταξύ των μετακομμουνιστικών κρατών μελών της ΕΕ.

Το αξίωμα του προέδρου δεν περιβάλλεται με πολλές εξουσίες, ωστόσο ο πρόεδρος εκπροσωπεί την Τσεχική Δημοκρατία στο εξωτερικό και διορίζει τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους δικαστές, Ο νικητής θα διαδραματίσει επίσης έναν ηθικό ρόλο ως ο διάδοχος του πρώτου μετακομμουνιστή προέδου, του αντιφρονούντος επί κομμουνισμού θεατρικού συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ.

Πολλοί Τσέχοι, θυμωμένοι από μια παρατεταμένη ύφεση και ένα κύμα σκανδάλων πολιτικής διαπλοκής, επιζητούσαν μιαν αλλαγή.

Ο Ζέμαν ένας μεγαλόσωμος 68χρονος οικονομολόγος, μανιώδης καπνιστής, κέρδισε το 24,7% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το 87% των εκλογικών περιφερειών.

Θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον συντηρητικό υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, 75 ετών, που κέρδισε ένα ανέλπιστα ισχυρό 22%, εκτοπίζοντας τον στατιστικολόγο Γιαν Φίσερο οποίος φερόταν επικρατέστερος για τη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε