Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

USA Today κατά Τραμπ: Μην τον ψηφίσετε!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

«Ο Τραμπ είναι ανίκανος για την προεδρία» είναι ο τίτλος του editorial της εφημερίδας USA Today, που τάσσεται κατά της εκλογής του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου στην προεδρία των ΗΠΑ. Αλλά σπεύδει και να ξεκαθαρίσει πως δεν στηρίζει ούτε τη Χίλαρι Κλίντον!

Λίγες ώρες μετά το πρωτοσέλιδο του New Yorker που ειρωνεύεται τον Τραμπ και τον εμφανίζει πως… συμμετέχουσα σε καλλιστεία (διαγωνισμό που κάποτε διοργάνωνε ο Τραμπ) έρχεται και το editorial της USA Today για να προστεθεί στη λίστα εκείνων που τάσσονται κατά του εκκεντρικού υποψηφίου.

«Ποτέ δεν είχαμε διαλέξει πλευρά σε μια προεδρική εκστρατεία. Το κάνουμε τώρα» αναφέρει η εφημερίδα, που αποκαλεί, μεταξύ άλλων, τον Τραμπ “επικίνδυνο δημαγωγό”, και παροτρύνει τους αναγνώστες της να μην τον ψηφίσουν.

«Φέτος, η επιλογή δεν είναι ανάμεσα σε δυο ικανούς υποψηφίους των δυο μεγάλων κομμάτων που τυχαίνει να έχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές. Φέτος, ο ένας από τους υποψηφίους, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είναι στην – με ομόφωνη συναίνεση της συντακτικής ομάδας – ανίκανος για την προεδρία» αναφέρει η USA Today.

Η εφημερίδα εξηγεί τους οκτώ λόγους για τους οποίους ο Τραμπ δεν είναι ο κατάλληλος για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ:
– είναι εκκεντρικός
– δεν έχει τα εφόδια να γίνει πρόεδρος
– είναι προκατειλημμένος
– η επιχειρηματική του πορεία είναι… ταραχώδης
– δεν θεωρεί πως είναι ίσος με τον αμερικανικό λαό
– ο λόγος του είναι ριψοκίνδυνος
– έχει εκτραχύνει το δημόσιο διάλογο
– είναι κατά συρροήν ψεύτης

«Οι διακηρύξεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική καλύπτουν συνήθως ένα ευρύ φάσμα, από ανίδεες έως ασυνάρτητες» αναφέρει το άρθρο. Και οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν πως αυτό τους το κείμενο «δεν αποτελεί στήριξη στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει τα ελαττώματά της». Κάποιοι από τους συντάκτες πιστεύουν ότι με βάση την εμπειρία της ως πρώην Πρώτη Κυρία, Γερουσιαστής και υπουργός Εξωτερικών «θα υπηρετούσε το έθνος καλά ως πρόεδρος». Άλλοι πάλι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αίσθηση ότι δικαιούται ειδικής μεταχείρισης, για την έλλειψη ειλικρίνειας της Κλίντον και την απροσεξία της στη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών.

Και το άρθρο καταλήγει: «που μας αφήνει αυτό; Η τελική συμβουλή προς τους ψηφοφόρους είναι αυτή: Μείνετε πιστοί στις πεποιθήσεις σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ψηφίστε την Κλίντον, την πιο πιθανή εναλλακτική για να μείνει ο Τραμπ μακριά από τον Λευκό Οίκο. Ή μπορεί να σημαίνει ψηφίστε έναν τρίτο υποψήφιο. Ή έναν από τους υποψηφίους στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου ο οποίος θα υπηρετήσει το έθνος με ειλικρίνεια, θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές του διχασμού και θα δουλέψει για να λύσει τα προβλήματα. Ό,τι κι αν κάνετε, αντισταθείτε στις Σειρήνες ενός επικίνδυνου δημαγωγού. Όπως κι αν έχει, ψηφίστε αλλά όχι τον Ντόναλντ Τραμπ».

Η επιστολή της συντακτικής ομάδας της USA Today έρχεται λίγες ώρες αφού ήρθε στο φως το πρωτοσέλιδο του νέου τεύχους του New Yorker που εμφανίζει το Τραμπ ως υποψήφια σε διαγωνισμό καλλιστείων. Το σκίτσο είναι του Barry Blitt και ήθελε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξει τον μισογυνισμό του Τραμπ που «ίσως να είναι η αχίλλειος πτέρνα του».

Κατά τη διάρκεια του πρώτου debate με τη Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε αναφέρει το όνομα της Alicia Machado, πρώην Μις Υφήλιος, που είχε κερδίσει τα καλλιστεία που οργάνωσε (τότε) ο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος την είχε αποκαλέσει Miss Piggy γιατί μετά τον διαγωνισμό είχε πάρει βάρος και Miss Housekeeping, σε μια σαφή αναφορά της καταγωγής της. Και μάλιστα, αμέσως μετά το debate επέμεινε στην επίθεση εναντίον της μιλώντας στο Fox News. «Ήταν η χειρότερη που είχαμε ποτέ, η χειρότερη».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε