Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Β.Φάιμαν: “Η Αυστρία δεν είναι Ελλάδα και δεν θα δώσουμε μια “λίστα της ντροπής”!

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, δεν φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην ανάρτηση στο διαδίκτυο μιας «λίστας της ντροπής» με τα ονόματα Αυστριακών φοροφυγάδων, κατά το ελληνικό πρότυπο, όπως προτείνεται από διάφορες πλευρές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

    Σύμφωνα με αποψινή ανακοίνωση του γραφείου του καγκελάριου, βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση στην καταπολέμηση της απάτης και στους ελέγχους που αποτελούν, όπως σημειώνεται, αποτελεσματικότερο μέσο για τη φοροείσπραξη.

    Από την πλευρά του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αναφερόταν απόψε ότι δεν αποτελεί «γραμμή του κόμματος» η πρόταση που είχε διατυπώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του, Γκιούντερ Κρόιτερ, για τη δημοσίευση μιας τέτοιας λίστας, καθώς δεν θα έφερνε τα χρήματα στα ταμεία και εκτός αυτού θα ήταν νομικά αμφισβητήσιμη.

    Σκεπτική εμφανίστηκε και η προερχόμενη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, πρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, επισημαίνοντας σε δηλώσεις της πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Αυστρία, η ίδια θεωρεί μια τέτοια δημοσιοποίηση ως «προβληματική» και εξάλλου, σημειώνει, οι αυστριακές εφοριακές υπηρεσίες κάνουν καλά τη δουλειά τους, ενώ εκείνο που θα μπορούσε να εξετασθεί θα ήταν μια αύξηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

    Διαφορετικές υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομματικών ηγεσιών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας, όπου αρκετές από αυτές υποστήριξαν δυναμικά την πρόταση για δημοσιοποίηση μιας «λίστας της ντροπής», με επιχειρήματα όπως: «κάτι τέτοιο ενισχύει την αλληλεγγύη», «η φοροδιαφυγή σημαίνει ληστεία εκείνων που καταβάλλουν φόρους», «θα πρέπει να καταπολεμηθεί δυναμικότερα η απάτη ενάντια στην κοινωνία».

    Εκτός του γενικού γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών- που έκανε λόγο για 16 έως 20 δισ. ευρώ, «μαύρο χρήμα από την Αυστρία» που βρίσκονται στην Ελβετία -και του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αυστρίας, Χέρμπερτ Τούμπελ, αλλά και της ηγεσίας της Αυστριακής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, υπέρ της «λίστας» τάχτηκε και ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ρούντολφ Χούντσντορφερ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, σύμφωνα με τον οποίο, παρά το γεγονός των γενικών επιφυλάξεών του κατά κάθε «ιστορίας με καταδοτικό περιεχόμενο», δεν έχει αντίρρηση για μια τέτοια λίστα.

    Σαφώς, κατά μιας «λίστας της ντροπής» τοποθετείται ήδη από την έναρξη της σχετικής συζήτησης, το συγκυβερνών δεύτερο κόμμα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, το συντηρητικό Λαϊκό, ενώ την πρόταση απέρριψε απόψε και ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

    Αδιανόητη θεωρούν τη δημοσιοποίηση μιας τέτοιας «λίστας» και γνωστοί Αυστριακοί νομικοί, όπως ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βιέννης, συνταγματολόγος Χάιντς Μάγιερ, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του, τη χαρακτήριζε ως «παράνομη» καθώς, όπως τόνιζε, ο νόμος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαγορεύουν τον στιγματισμό ανθρώπων με αυτό τον τρόπο, ενώ, κατά την άποψή του, ήδη η στάση της Ελλάδας συνιστά παράνομη ενέργεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε