Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βάλς: Αποτυχία το “βραχιολάκι” στον ένα δράστη της σφαγής στη Νορμανδία

Βάλς: Αποτυχία το “βραχιολάκι” στον ένα δράστη της σφαγής στη Νορμανδία

Η απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης αρμόδιας για θέματα τρομοκρατίας να απελευθερώσει τον έναν από τους δράστες του σφαγιασμού ιερέα στη Νορμανδία και να τον θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό φορώντας του ηλεκτρονικό βραχιολάκι, είναι μια “αποτυχία, πρέπει να το παραδεχτούμε”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

“Αυτό πρέπει να ωθήσει τους εισαγγελείς να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση, ανά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ προωθημένες μεθόδους απόκρυψης των τζιχαντιστών”, υπογράμμισε ο Βαλς ο οποίος αρνείται εντούτοις “την ευκολία να καταστήσει αυτούς τους δικαστές υπεύθυνους για την τρομοκρατική αυτή ενέργεια”.

Ο ένας από τους τζιχαντιστές δράστες, ο 19χρονος Γάλλος Αντέλ Κερμίς είχε φυλακιστεί για περίπου δέκα μήνες εν αναμονή της δίκη του γιατί είχε επιχειρήσει δύο φορές πέρυσι να μεταβεί στη Συρία.

Είχε βγει από τη φυλακή τον Μάρτιο, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Η εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση μάταια για την αποφυλάκισή του υπό όρους.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η δημοτικότητά της οποίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, κατηγορείται από τη δεξιά αντιπολίτευση και την ακροδεξιά για αναποτελεσματικότητα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση στη Νίκαια την Ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου (84 νεκροί).

Αυτές οι έντονες επικρίσεις, μερικούς μήνες πριν από τις προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου του 2017, έλαβαν διαστάσεις μετά την επίθεση της Τρίτης εναντίον εκκλησίας στη βορειοδυτική Γαλλία και το κόψιμο του λαιμού του ιερέα με μαχαίρι κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Έκτοτε υπήρξαν φωνές που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Μετά τις επιθέσεις του επικεφαλής του δεξιού κόμματος Les Republicains (LR) Νικολά Σαρκοζί, ο Μανουέλ Βαλς κατηγόρησε τον προκάτοχο του Φρανσουά Ολάντ ότι “χάνει την ψυχραιμία του”.

Ο Σαρκοζί δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η αριστερά “αιφνιδιάστηκε” από τη βία και τη βαρβαρότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταφεύγει πίσω από “νομικούς σχολαστικισμούς” για να απορρίψει τις προτάσεις τις αντιπολίτευσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Έπειτα από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, η οποία είχε ήδη πληγεί από δύο επιθέσεις το 2015 (147 νεκροί τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο), ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι υπέρ της απαγόρευσης της χρηματοδότησης από το εξωτερικό των τζαμιών και ότι θα ήθελε να “εφεύρει μια νέα σχέση” με το Ισλάμ στη Γαλλία. Είπε επίσης ότι θα ήθελε “οι ιμάμηδες να εκπαιδεύονται στη Γαλλία και όχι αλλού”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε