Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βαριά ήττα για τον Πούτιν

Το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας «γκρεμίζεται» βάσει των exit poll στο 48% από 64% το 2007
Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή και σημαδεύτηκαν από πολλές καταγγελίες για νοθεία, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,93%, σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).
 
“Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία”, γράφει η Kommersant και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.
 
Ενωμένη Ρωσία, “το κόμμα της μειοψηφίας”, υπογραμμίζει η Vedomosti, προσθέτοντας πως αν το κόμμα του Πούτιν διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών αυτό θα οφείλεται μόνο “στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου”.
 
Για τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 19,13%, “οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.
 
Τρίτο έρχεται το κόμμα Δίκαιη Ρωσία (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,07% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,65%.
 
Η μοναδική ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών (Golos), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγράψει περισσότερες από 5.300 καταγγελίες που αφορούν την προεκλογική και εκλογική διαδικασία.
 
Την Κυριακή καταγγέλθηκαν ακόμη κυβερνοεπιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους ή ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους, όπως του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που κατέστειλαν οι Αρχές.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε