Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βαριές κατηγορίες κατά Σαρκοζί για το “πογκρόμ” των Ρομά

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP καταδίκασε τις εφόδους της αστυνομίας σε καταυλισμούς Ρομά χαρακτηρίζοντάς τις αισχρές και παρομοιάζοντάς τις με πρακτικές που ακολουθούνταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την έφοδο χθες Σάββατο σε καταυλισμό σε ανατολικό προάστιο του Παρισιού ο Ζαν-Πιερ Γκραντ δήλωσε ότι η πολιτική της διάλυσης των παράνομων καταυλισμών των Ρομά που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση “γίνεται αισχρή”.

Ο βουλευτής είπε ότι δεν μπόρεσε παρά να αντιδράσει όταν έμαθε ότι “οι αρχές, που έφθασαν πολύ νωρίς το πρωί [στον καταυλισμό], χώρισαν οικογένειες, έστειλαν τους άνδρες στην μια πλευρά και τις γυναίκες και τα παιδιά στην άλλη, κι απείλησαν να χωρίσουν μητέρες και παιδιά”.Η αστυνομία απομάκρυνε χθες περίπου 70 Ρομά, ανάμεσά τους 20 παιδιά, που είχαν καταλάβει ένα κτίριο στο Μοντρεΐλ πριν δύο ημέρες. Δεκαέξι συνελήφθησαν και διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το Γαλλικό έδαφος.

Ορισμένα από τα παιδιά συγκεντρώθηκαν έξω από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, φωνάζοντας, μαζί με τις μητέρες τους, “ελευθερώστε τους πατέρες μας”.

Καλώντας να παραιτηθεί ο αξιωματούχος που ηγήθηκε της εφόδου, ο Γκραντ καταδίκασε “τις μεθόδους αυτές, που μιμούνται τις εφόδους της εποχής του πολέμου”.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ δήλωσε την Πέμπτη ότι πάνω από 40 καταυλισμοί Ρομά έχουν ήδη διαλυθεί, μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση έθεσε σε κίνηση τα σχέδιά της να διαλύσει 300 παράνομους καταυλισμούς και να αρχίσει να απελαύνει μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής.

Τα μέτρα εντάσσονται στον ευρύτερο “πόλεμο κατά του εγκλήματος” που κήρυξε ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ωθώντας στελέχη της αντιπολίτευσης να τον κατηγορήσουν ότι υποθάλπει ρατσιστικές αντιλήψεις και καλλιεργεί το φόβο για την εγκληματικότητα σε μια προσπάθεια να τονώσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε