Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βαρύ το κατηγορητήριο για την “Βαριοπούλα” – Ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Στρατιωτικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία είναι μεταξύ των 196 ατόμων στους οποίους η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες για εμπλοκή στη συνωμοσία ανατροπής της κυβέρνησης το 2003.

Κύριος ύποπτος του σκανδάλου Εργκένεκον, όπως ονομάστηκε η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, είναι ο απόστρατος στρατηγός Τσετίν Ντογκάν, που διετέλεσε επικεφαλής του Πρώτου Σώματος Στρατού, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θεωρείται ότι άρχισε να εξυφαίνεται η συνωμοσία, αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το 2002.

Οι έρευνες άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, με συλλήψεις στρατιωτικών. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εξετάζεται και ο ρόλος του απόστρατου ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, του απόστρατου στρατηγού Χαλίλ Ιμπραχίμ Φιρτίνα, πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, απόστρατου στρατηγού Εργκίν Σαϊγκούν.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι περισσότεροι από 30 στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Χουριέτ. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι “προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης ή υπονόμευσης του έργου της”, που επισείουν ποινές κάθειρξης 15 έως 20 ετών. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει καθοριστεί.

Πολυετείς ποινές αντιμετωπίζουν ορισμένοι από τους 196 που συνελήφθησαν το Φεβρουάριο για τη συμμετοχή τους στο συνωμοτικό σχέδιο «Βαριοπούλα» που αποσκοπούσε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης και την πρόκληση χάους στη χώρα.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους περιλαμβάνεται ο πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς Τσετίν Ντογκάν και ο Ιμπραΐμ Φιρτινά, ανώτατοι αξιωματικοί το 2002 όταν οργανωνόταν το σχέδιο και απόστρατοι σήμερα.

Οι ποινές φτάνουν τα 15-20 χρόνια για όσους φέρονται να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ημερομηνία για τη δίκη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις για το σχέδιο και συγκλόνισαν την Τουρκία, από το 2003 και έπειτα θα τοποθετούνταν βόμβες σε τεμένη.

Επιπλέον προβλεπόταν η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με κατάρριψη μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Στρατός αρνείται την ύπαρξη του συνωμοτικού σχεδίου από εν ενεργεία (τότε) αξιωματικούς του και αρκείται στο να το χαρακτηρίσει «πολεμικό παίγνιο».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε