Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βαρύ το τίμημα της Ισπανίας για να σώσει τις τράπεζές της

Βαρύ το τίμημα της Ισπανίας για να σώσει τις τράπεζές της

Πρόκειται ουσιαστικά για το μνημόνιο της Ισπανίας, το οποίο περιλαμβάνει 32 όρους για να δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ισπανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει από τη Μαδρίτη μια μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες για τον φορολογούμενο καθ’ως επίσης να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στις τράπεζες, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες.

Το κείμενο αυτό, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί ως τις 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία οι υπουργοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της βοήθειας στην Ισπανία.

Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη “ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο”, αλλά σημειώνει ότι οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα ώστε οι κάτοχοι χρέους που δεν συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής να αποδεχθούν τις απώλειες.

Ένας νόμος θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου γι’ αυτό, αλλά “οι ισπανικές αρχές θα υιοθετήσουν και τις απαραίτητες τροποποιήσεις αν το μοίρασμα του βάρους δεν γίνει σε εκούσια βάση”, διευκρινίζεται στο κείμενο.

“Θα εργαστούμε ξεκινώντας από την αρχή ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να επωμιστεί ένα μέρος των απωλειών κατά τρόπο που να επιτραπεί στους φορολογούμενους να μην υποστούν ένα άδικο βάρος”, δήλωσε σήμερα ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα.

Μια άλλη αξίωση είναι να τεθούν στο περιθώριο τα αβέβαια ενεργητικά των τραπεζών σε μια άλλη δομή επισφαλειών, η οποία θα πρέπει να είναι επιχειρησιακή ως το Νοέμβριο. Τα ενεργητικά αυτά “θα πρέπει να αποσυρθούν γρήγορα από τους προϋπολογισμούς των τραπεζών”, κυρίως αυτά που συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων, επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Σε επίπεδο επίβλεψης, η ΕΕ αξιώνει η Μαδρίτη να ενισχύσει τις εξουσίες της Τράπεζας της Ισπανίας ως το τέλος του έτους, μεταβιβάζοντάς της προνόμια τα οποία είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, όπως μια δύναμη επιβολής κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν. Θα έχει επίσης “το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να βεβαιώνεται ότι σέβονται τους όρους”.

Εξάλλου οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αξιώσεις για ίδια κεφάλαια και να παρουσιάζουν την αναλογία του 9%. Θα πρέπει επίσης “να μετάσχουν το ταχύτερο δυνατό στο κόστος της αναδιάρθρωσης με δικούς τους πόρους”, κυρίως από την εκχώρηση ενεργητικών που δεν είναι στρατηγικής σημασίας και συμμετοχές, επισημαίνεται στο κείμενο.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση, στα οποία περιλαμβάνεται μια αύξηση του ΦΠΑ και μια μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι γίνεται “ένα σημαντικό βήμα” για να επιτύχει η Ισπανία τους φετινούς δημοσιονομικούς της στόχους.

“Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση των νέων αυτών μέτρων λιτότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για να εξασφαλιστεί ότι η Ισπανία θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σάιμον Ο’ Κόνορ.

“Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει τις μακροοικονομικές συστάσεις της Επιτροπής, οι οποίες υιοθετήθηκαν επισήμως” χθες κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, συνέχισε.

“Χαιρετίζουμε αυτήν την ανακοίνωση, την αποφασιστικότητά τους και το γεγονός ότι αυτό γίνεται μία ημέρα έπειτα από αυτήν τη σύνοδο”, πρόσθεσε, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω τα νέα μέτρα λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θέλουν να κάνουν την Ισπανία… Ελλάδα – Αύξηση ΦΠΑ και περικοπές δαπανών ανακοίνωσε ο Ραχόι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε