Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βασανιστήρια καταγγέλλει τώρα ο Ιρανός επιστήμονας

ΦΩΤΟ REUTERS

Η περίπτωσή του μοιάζει περισσότερο με χολιγουντιανή ταινία. Ο Ιρανός επιστήμονας, Σαχράμ Αμιρί, καταγγέλλει τώρα εκτός από απαγωγή και βασανιστήρια από τη CIA.

Ο Αμιρί βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας γιατί φέρεται να είχε απαχθεί από πράκτορες των ΗΠΑ και προσφάτως κατάφερε να διαφύγει στην πακιστανική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη έφτασε στην Τεχεράνη και στις δηλώσεις του τόνισε πως υπέστη σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια.

Τον υποδέχτηκαν ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Χασάν Γκασγκαβί, η σύζυγός του, ο γιος και οι γονείς του. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει “καμιά σχέση” με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του, ούτε καν με το συναφές επιστημονικό πεδίο, επανέλαβε πως τον απήγαγαν πράκτορες της CIA τον Ιούνιο του 2009 στη Σαουδική Αραβία και ότι μεταφέρθηκε δια της βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος.

“Υποβλήθηκα σε σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια από Αμερικανούς όσο και Ισραηλινούς ανακριτές επί δύο μήνες, οι οποίοι με ανάγκασαν να δηλώσω ότι είχα πάει στις ΗΠΑ εθελοντικά για να αποκαλύψω απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα στρατιωτικά πυρηνικά προγράμματα του Ιράν”, είπε ο Αμιρί.

“Με απείλησαν ότι εάν δεν εκτελούσα τις διαταγές τους, θα με μετέφεραν στο Ισραήλ”, συνέχισε ο Αμιρί. Ερωτηθείς πώς μπόρεσε να φτιάξει ένα βίντεο-μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε μέσω Ίντερνετ, ενώ ήταν αιχμάλωτος της CIA, ο Αμιρί είπε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά για λόγους ασφαλείας προς το παρόν, προσθέτοντας πως θα το κάνει εν καιρώ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απορρίπτει την κατηγορία περί απαγωγής· υποστηρίζει ότι ο Αμιρί αποστάτησε στην Αμερική και παρείχε στη CIA πληροφορίες για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

“Δεν έχω καμιά σχέση με το Νατάνζ και το Φορντό [σ.σ. δύο εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου]. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι της αμερικάνικης κυβέρνησης προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Ιράν”. Και συνέχισε λέγοντας ότι “δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με την έρευνα στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας. Είμαι ένας απλός ερευνητής σε ένα πανεπιστήμιο ανοικτό προς όλους και δεν υπάρχει κανένα μυστικό”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε