Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βασανιστήρια κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας

Βασανιστήρια κρατουμένων στη Λωρίδα της Γάζας

Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μεγάλη κλίμακα στη Λωρίδα της Γάζας καταγγέλλει την ισλαμική οργάνωση Χαμάς η Human Rights Watch (HRW), που κάνει λόγο για βασανιστήρια και μεροληπτικές δίκες.

Σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζει ότι οι αρχές της Χαμάς “δεν ερεύνησαν, ούτε δίωξαν τους υπεύθυνους των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνται για παραβιάσεις και επί της ουσίας άφησαν ατιμώρητους ιδίως τους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας”.

Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι μέλη της Εσωτερικής Ασφάλειας, της μονάδας καταπολέμησης των ναρκωτικών και της πολιτικής αστυνομίας βασανίζουν όλους τους κρατούμενους, σημειώνει η HRW στην έκθεση των 53 σελίδων που αφορά το ποινικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας. Τονίζει μάλιστα ότι μια μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε 147 περιπτώσεις βασανιστηρίων το 2011.

“Μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Χαμάς, το ποινικό σύστημα χαρακτηρίζεται από αδικίες, συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ατιμωρησία των υπηρεσιών που διαπράττουν παραβιάσεις”, ανέφερε ο Τζο Στορκ, ο υποδιευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή. “Η Χαμάς θα έπρεπε να σταματήσει αυτού του είδους τις παραβιάσεις που οι Αιγύπτιοι, οι Σύροι και άλλοι στην περιοχή ριψοκινδύνευσαν τη ζωή τους για να τις σταματήσουν”.

Η οργάνωση κάλεσε τη Χαμάς να μεταρρυθμίσει γρήγορα το ποινικό σύστημα στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να σταματήσουν οι αυθαίρετες συλλήψεις, να διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι θα μπορούν να συμβουλεύονται δικηγόρο, να παύσουν οι δίκες πολιτών από στρατοδικεία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών ασφαλείας που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η HRW παραδέχεται πάντως ότι και στη Δυτική Όχθη η Παλαιστινιακή Αρχή στην οποία κυριαρχεί η οργάνωση Φάταχ συλλαμβάνει αυθαίρετα Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και μέλη ή συμπαθούντες της Χαμάς και τους υποβάλλει σε παρόμοια βασανιστήρια. “Η ενδοπαλαιστινιακή αντιπαλότητα παραμένει σημαντικός παράγοντας για τις πολλές παραβάσεις που διαπράττει η Χαμάς στη Γάζα”, καταλήγει η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί σκότωσαν Παλαιστίνιο που ψάρευε στη Λωρίδα της Γάζας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε