Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Βασιλιάς Ισπανίας: “Ισπανοί να μείνετε ενωμένοι μπροστά στην κρίση”

Βασιλιάς Ισπανίας: “Ισπανοί να μείνετε ενωμένοι μπροστά στην κρίση”

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στη “δύσκολη οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία” που αντιμετωπίζει η χώρα,και έχει ως αποτέλεσμα να εντείνει τα αιτήματα για ανεξαρτησία από πλευράς των Αυτονομιών, κυρίως στην Καταλονία.

“Βρισκόμαστε σε μια στιγμή αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και της Ισπανίας και για να εξασφαλίσουμε ή να καταστρέψουμε την ευημερία που δυσκολευτήκαμε τόσο πολύ να επιτύχουμε”, αναφέρει ο Ισπανός μονάρχης σε ανοιχτή επιστολή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας.

“Δεν θα ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες αν δεν ενεργήσουμε ενωμένα, προχωρώντας μαζί, ενώνοντας τις φωνές μας και οδεύοντας προς την ίδια κατεύθυνση και κωπηλατώντας όλοι μαζύ ταυτόχρονα”, προσθέτει ο βασιλιάς, καθώς “σε αυτές τις συνθήκες, το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να διαιρέσουμε τις δυνάμεις μας, να οξύνουμε τις διχόνοιες, να ακολουθήσουμε χίμαιρες και να ξύσουμε πληγές”.

Ο 74χρονος Χουάν Κάρλος είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι θα μειώσει τον μισθό του κατά 7,1%.

Κατ’αυτόν τον τρόπο συμμορφώθηκε με το κυβερνητικό σχέδιο λιτότητας, με το οποίο επιβάλλεται αντίστοιχη μείωση σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους της χώρας, οι οποίοι στερήθηκαν το δώρο των Χριστουγέννων, αποβλέποντας στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ισπανίας.

Στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, μια τεράστια διαδήλωση έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βαρκελόνη, με αφορμή την Ημέρα της Καταλονίας. Τη διεξαγωγή της διαδήλωσης αυτής είχαν ζητήσει οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της, οι οποίοι θέλουν να περάσει σε αυτήν ο έλεγχος των δημοσιονομικών της. Ο πρωθυπουργός της περιφέρειας της Καταλονίας Άρτουρ Μας θα συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι την Πέμπτη στη Μαδρίτη για να διαπραγματευτεί για την δημοσιονομική της ανεξαρτησία.

“Μέσα από την ενότητα και την ομόνοια, οφείλουμε να αποκαταστήσουμε και να ενισχύσουμε τις αξίες που σηματοδότησαν τα καλύτερα στάδια της περίπλοκης ιστορίας μας και που έλαμψαν ιδιαίτερα κατά τη δημοκρατική μας μετάβαση: η δουλειά, η προσπάθεια, η αρετή, η γενναιοδωρία, ο διάλογος, η ηθική επιταγή, η θυσία των προσωπικών συμφερόντων απέναντι στο γενικό συμφέρον”, καταλήγει ο Ισπανός μονάρχης στην ανοιχτή επιστολή του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε