Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Βάζουν “χέρι” στην Ουγγαρία για τον νόμο στα ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας. ΦΩΤΟ REUTERS
Δεν πληρεί τα πρότυπα της ΕΕ ο νόμος περί Τύπου στην Ουγγαρία λέει η ΕΕ και την καλεί να συμμορφωθεί. Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Η αμφιλεγόμενη νομοθεσία της Ουγγαρίας περί Τύπου «εκ πρώτης όψεως» δεν φαίνεται να πληρεί τα πρότυπα της ΕΕ, τόνισε η επίτροπος για τις Ψηφιακές Υποθέσεις Νέλι Κρους.
 
Σε ομιλία της στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, η επίτροπος δήλωσε πως ήδη έχει έλθει σε επαφή με τις ουγγρικές Αρχές «για να θίξει ορισμένα σημεία στα οποία η νομοθεσία περί Τύπου δεν φαίνεται ικανοποιητική εκ πρώτης όψεως».
 
Το νομοσχέδιο διαβιβάστηκε στις Βρυξέλλες μόλις την Παρασκευή, όμως οι αξιωματούχοι της Κομισιόν είχαν αρχίσει ήδη να μελετούν την παραλλαγή του, η οποία είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στην Εφημερίδα της ουγγρικής Κυβέρνησης, τόνισε η Κρους.
 
Απηχώντας τις αρνητικές κρίσεις που είχαν διατυπωθεί, η επίτροπος δήλωσε πως ανησυχεί για την «έλλειψη περιοριστικών κριτηρίων» σε ό,τι αφορά τις ρήτρες του νομοσχεδίου που επιβάλλουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των μπλογκ και των ιντερνετικών φόρουμ, να δηλώνονται επίσημα και να προσφέρουν «ισορροπημένες πληροφορίες».
 
Η επιτροπή εξάλλου «εξακολουθεί να εξετάζει το δύσκολο θέμα των κριτηρίων για την ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής για τον Τύπο», τόνισε η Κρους.
 
Επίσης, τόνισε πως η εφαρμογή του ουγγρικού νόμου σε μέσα ενημέρωσης με έδρα το εξωτερικό «φαίνεται να θέτει ένα πρόβλημα» με την Οδηγία της ΕΕ για τα Μέσα Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών (AVMS), η οποία προβλέπει πως η ρύθμιση λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει να εκπορεύεται από τις χώρες προέλευσής τους.
 
Πάντως η επίτροπος δήλωσε πως «έχει πλήρη εμπιστοσύνη» στην Ουγγαρία ότι «θα εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της αντίστοιχης νομοθεσίας της ΕΕ, όπως επίσης και τον σεβασμό της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
 
Εν τω μεταξύ, η ουγγρική κυβέρνηση υπεραμύνθηκε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου τον νόμο, υπογραμμίζοντας κατά κύριο λόγο πως απώτερος στόχος του είναι να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης με επιρροή να μεταδίδουν «ο,τιδήποτε χωρίς διάκριση».
 
«Πρόκειται για μία προσπάθεια να συμβιβασθεί η ελευθερία της έκφρασης των μέσων ενημέρωσης και η επιρροή τους στην κοινή γνώμη και η ανάγκη να μην μεταδίδεται ο,τιδήποτε χωρίς διάκριση», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Τίμπορ Νάβρακσιτς, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Στρασβούργο.
 
«Πιστεύουμε πως αυτού του τύπου τα μέτρα είναι απαραίτητα διότι τα μέσα ενημέρωσης ασκούν μία υπερμεγέθη επιρροή», πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε