Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βέλγιο και Γερμανία στο στόχαστρο της Κομισιόν για «διακρίσεις» σε βάρος μεταναστών συνταξιούχων

Να παραπέμψει τις δυο χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεροληπτικές πρακτικές στην καταβολή συντάξεων σε όσους διαμένουν σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Για το Βέλγιο η Επιτροπή επισημαίνει ότι εφαρμόζονται «περίπλοκες διαδικασίες» στην πληρωμή των συντάξεων. Το Βέλγιο πληρώνει τους συνταξιούχους μέσω τραπεζικού λογαριασμού μόνο εάν κατοικούν στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία.

Στους συνταξιούχους που διαμένουν στις υπόλοιπες 19 χώρες της ΕΕ οι βελγικές αρχές στέλνουν τραπεζικές επιταγές μέσω ταχυδρομείου, κάτι που περιπλέκει την εκταμίευση της σύνταξης, την καθυστερεί για πολλές ημέρες και επιπλέον υποχρεώνει τον δικαιούχο να πληρώνει αυξημένη προμήθεια, αναφέρει η Επιτροπή.

Η Γερμανία από την πλευρά της κατηγορείται από την Επιτροπή ότι μείωσε περίπου κατά το ένα τρίτο, από τα 650 στα 400 ευρώ, τη σύνταξη που χορηγούσε σε ένα άτομο μετά τη μόνιμη εγκατάσταση του τελευταίου στη Βουλγαρία.

Το Βερολίνο επικαλείται μια διμερή συμφωνία που είχε επιτευχθεί με τη Σόφια πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι η συμφωνία θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά τρόπο που να καταβάλλεται το σύνολο της σύνταξης σε περίπτωση μετανάστευσης του δικαιούχου σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ.

Και για τις δύο χώρες η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι πρακτικές τους συνιστούν «εμπόδιο για την ελεύθερη διακίνηση» των εργαζομένων στην ΕΕ και «έμμεση διάκριση, ιδίως απέναντι στους μετανάστες εργαζόμενους».

Οι δύο χώρες έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να τροποποιήσουν τη νομοθεσία τους ή να δώσουν εξηγήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε