Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βελτιώνονται οι σχέσεις Βορείου και Νοτίου Κορέας;

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Νότιο Κορέα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νοτίου Κορέας, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις στην κορεατική χερσόνησο.
 

Σήμερα, Πέμπτη διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Βορείου Κορέας και στρατιωτικής ηγεσίας του ΟΗΕ για τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας.
 
Οι σχέσεις της Βόρειας με τη Νότια Κορέα ήταν τεταμένες από τότε που η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι ευθύνεται για τη βύθιση νοτιοκορεατικής φρεγάτας το Μάρτιο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 Νοτιοκορεάτες ναύτες.
 
Η Βόρεια Κορέα αρνείται την κατηγορία και έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε αντίποινα αν η Νότια Κορέα της επιβάλλει κυρώσεις για την επίθεση.
 
Η πρόταση του απομονωμένου αυτού κράτους για τη διεξαγωγή στρατιωτικών συνομιλιών διατυπώθηκε την Τετάρτη μέσω στρατιωτικής γραμμής επικοινωνίας στο χωριό Πανμουντζόμ, στρατιωτικό σύνορο ανάμεσα στις δύο Κορέες, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο στρατιωτικές αρχές στη Σεούλ.
 
Η Νότιος Κορέα ξεκινά γυμνάσια στη θάλασσα του Ίντσεον, δυτικά της Σεούλ. Τα γυμνάσια σηματοδοτούν την 60ή επέτειο από την έναρξη του πολέμου της Κορέας (1950-53) που είχε περίπου 2,5 εκατομμύρια νεκρούς.
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, αναβλήθηκε εκ νέου το κρίσιμο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Βορείου Κορέας, το οποίο θα καθόριζε το διάδοχο του Κιμ Γιονγκ-Ιλ. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης η αιτία είναι «εσωτερικά προβλήματα», πιθανώς οι καταστροφές από τις πλημμύρες, αν και πολλοί εκτιμούν ότι ίσως οι αναβολές να οφείλονται στην κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε