Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βενετία θες; Θα πληρώσεις!

Όχι, δεν πρόκειται για απειλή κάποιου μέλους της μαφίας. Είναι ο τρόπος που βρήκε η ιταλική κυβέρνηση να γεμίσει τα ταμεία της. Ο τουριστικός φόρος μετά τη Ρώμη, επεκτείνεται και στη Βενετία.

Ονομάζεται «ειδικός φόρος διαμονής για τους τουρίστες», μια υποχρεωτική συμβολή όσων επισκέπτονται την Γαληνότατη, στα ταμεία του δήμου. Κυμαίνεται από 1 μέχρι 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το πόσο πολυτελές είναι το ξενοδοχείο που επιλέγει ο ταξιδιώτης.

Σε περίπτωση διαμονής σε κάμπινγκ το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο και δεν ξεπερνά τα 0,18€ την ημέρα.

Σύμφωνα με προβλέψεις, ο «φόρος διαμονής» θα αποφέρει, συνολικά, οκτώ εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2011 και 23 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το 2012 και μετά.

Μια σταθερή πηγή εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση της Βενετίας, η οποία θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει –όπως όλες οι υπόλοιπες ιταλικές πόλεις– τις περικοπές που προβλέπονται από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πολλά γνωστά ξενοδοχεία, ετοίμασαν ειδικά φέιγ βολάν, σε εννέα γλώσσες, με τα οποία πληροφορούν τους επισκέπτες τους για την νέα αυτή, συμβολή, χάρη στην οποία θα μπορέσουν να συντηρηθούν και τόσα, μοναδικά, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Σάντρο Σιμιονάτο, δήλωσε σχετικά ότι «όλοι ξέρουν ότι η Βενετία αποτελεί ένα μοναδικό αγαθό της ανθρωπότητας. Πρέπει, κατά συνέπεια, να εγγυηθούμε υψηλά επίπεδα υπηρεσιών τόσο στους τουρίστες όσο και στους μονίμους κατοίκους. Και ο φόρος διαμονής, ακολουθεί, ακριβώς, την λογική αυτή».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από μέρους των τουριστών, αν και ένας πρώτος, συνολικός απολογισμός, θα μπορέσει να γίνει μόνον σε περίπου ένα μήνα.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Βενετίας, πάντως, αποφάσισε να προσφύγει στο τοπικό δικαστήριο κατά του φόρου διαμονής σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς τα ξενοδοχεία, βάσει όσων προβλέπει το συγκεκριμένο μέτρο, υποχρεούνται να καταβάλλουν «από την τσέπη τους» τον τουριστικό φόρο, σε περίπτωση που δεν εισπραχθεί από τον πελάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ 

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι! Εκτός από το εισιτήριο εισόδου στην Ρώμη αύξησαν και τα εισιτήρια στα Μουσεία!

Ταξίδι στη Ρώμη με… τιμοκατάλογο – Που και πόσα θα πληρώνουν οι τουρίστες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε