Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Βενεζουέλα: 21 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις

Βενεζουέλα: 21 νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις
REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2010 | 08:21
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2010 | 08:21

Στους 21 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις. Μεγάλες καταστροφές σε όλη την χώρα. Χιλιάδες άφησαν τα σπίτια τους.

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες Τρίτη καθώς σημειώθηκαν κατολισθήσεις και πλημμύρες εξ αιτίας υπερχείλισης ποταμών με αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές.
 
Εκατομμύρια φτωχοί ζουν σε αυθαίρετες παραγκουπόλεις σε λόφους στο Καράκας αλλά και κατά μήκος των ακτών της χώρας στην Καραϊβική. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις ανακίνησαν τις μνήμες του 1999, όταν μια καταστροφική κατολίσθηση είχε στοιχίσει 10.000 ανθρώπινες ζωές.
 
Κατολισθήσεις διέλυσαν δεκάδες σπίτια, παρέσυραν αυτοκίνητα κι απέκλεισαν δρόμους αυτή την εβδομάδα. Οι περισσότεροι από τους 21 νεκρούς χάθηκαν από κατολισθήσεις, ενώ άλλοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά ποταμού. Η κυβέρνηση του προέδρου Ούγο Τσάβες κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Καράκας, διέταξε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και άνοιξε εκατοντάδες κέντρα υποδοχής αστέγων. "Οι βροχές θα συνεχιστούν για τις επόμενες τρεις ημέρες τουλάχιστον", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Ελίας Χάουα στην κρατική τηλεόραση.
 
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε σημεία εγγραφής αστέγων οικογενειών που επρόκειτο να στεγαστούν σε καταυλισμούς, ξενοδοχεία, κρατικά κτήρια--ακόμα και στο Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο, το οποίο ο αριστερός Τσάβες δήλωσε ότι διαθέτει άμεσα σε περίπου 25 οικογένειες, και στο κτήριο της Βουλής.
 
Ο Χάουα είπε ότι περίπου 5.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξ αιτίας των ακραίων φαινομένων.
 
Η Εταιρία Ανάπτυξης των Άνδεων, μια περιφερειακή αναπτυξιακή τράπεζα, ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μια δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών.
    Διαδώστε αυτό το άρθρο