Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Στο δρόμο ξανά χιλιάδες αντιτσαβιστές εναντίον του Μαδούρο [pics]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα κατεβαίνουν και πάλι στον δρόμο σήμερα για να ζητήσουν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 30 άνθρωποι.

Η νέα αυτή κινητοποίηση οργανώνεται την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για την αποχώρησή της από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, τον οποίο καταγγέλλει για “παρέμβαση” στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

Από νωρίς το πρωί, φορτηγά της Εθνοφρουράς είχαν αποκλείσει τον δρόμο που οδηγεί στη φυλακή Ράμο Βέρντε, κοντά στο Καράκας, όπου κρατείται ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλντο Λόπες. Ο Λόπες εκτίει ποινή κάθειρξης 14 ετών για “υποκίνηση βίας” κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2014, όταν είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Η πορεία προς το Ράμο Βέρντε είναι ειρηνική. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, βία, πυροβολισμούς. Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη σε εκείνους που, όπως ο Λεοπόλντο, αντιστέκονται” διαβεβαίωσε η σύζυγός του, η Λίλιαν Τιντόρι, που έχει εξελιχθεί σε “φωνή” των αντιτσαβιστών (σ.σ. από το όνομα του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες που πέθανε το 2013 και τον διαδέχτηκε ο Νικολάς Μαδούρο).

Από το πρωί εξάλλου, ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν σε διάφορα σημεία του Καράκας για να κατευθυνθούν προς το Ράμο Βέρντε ή στη φυλακή των μυστικών υπηρεσιών, το Ελ Ελικοΐντε. Διαδηλώσεις οργανώνονται επίσης και έξω από άλλες φυλακές της χώρας.

“Είτε θα καταφέρουμε να φτάσουμε (σ.σ. στις φυλακές), είτε αποφασίσουν να μας εμποδίσουν, δεν πρόκειται να σταματήσουμε”, δεσμεύτηκε ο Φρέντι Γκεβάρα, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, του μοναδικού οργάνου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις, κρατούνται στις φυλακές συνολικά 170 “πολιτικοί κρατούμενοι”, κάτι που δεν αναγνωρίζει το Καράκας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε