Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Βερολίνο: «Περιμένουμε σαφή δράση από την κυβέρνηση Παπαδήμου»

Περισσότερο με σκωτσέζικο ντουζ παρά με επίσημη θέση μοιράζουν οι αντιδράσεις της γερμανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, η Άνγκελα Μέρκελ είχε δώσει ουσιαστικά ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα όμως, την ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της περιμένει «μια σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης» δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ, σημειώνοντας πως «αμέσως μετά την ορκωμοσία, η καγκελάριος Μέρκελ θα της στείλει τηλεγράφημα συγχαρητηρίων, στο οποίο θα εκφράζει την επιθυμία της για καλή συνεργασία».

Αλλά πέρα από τα ευχολόγια, πέρασε και στο… παρασύνθημα: «Το Βερολίνο αναμένει από τη νέα κυβέρνηση μια σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση» και φυσικά αυτή η δράση θα ξεκινήσει από την επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

«Η αποδοχή δε θα πρέπει όμως να μείνει στα λόγια: πρέπει να υλοποιηθεί τόσο μέσω της μείωσης των χρεών, όσο και του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της προώθησης της εκπαίδευσης και της έρευνας. Μόνο η σαφής υλοποίηση θα προσφέρει αξιοπιστία» είπε.

Και κάλεσε τα «προβληματικά» κράτη να καταλάβουν τα σημεία των καιρών και να πράξουν ανάλογα.

Το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα να υιοθετήσει τη νέα δανειακή σύμβαση για να δοθεί το ΟΚ ώστε να «ξεκλειδώσει» η 6η δόση του πρώτου δανείου, των 110 δισ. ευρώ. Η οριστική απόφαση πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου γιατί αφενός τότε τελειώνουν τα χρήματα στα ταμεία του ελληνικού κράτους και αφετέρου κλείνει για φέτος η γερμανική βουλή.

Και η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει πριν κλείσει η Βουλή να εγκρίνει τα όσα συμφωνήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου στη Σύνοδο των Βρυξελλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση – Αβραμόπουλος και Δήμας υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών – 4 στελέχη του ΛΑΟΣ σε υπουργεία

Αποκάλυψη Newsit – Παπαδήμος: “Τις αποφάσεις θα τις παίρνω εγώ”

Οι 5 προτεραιότητες “αγκάθια” του πρωθυπουργού

Βρυξέλλες : Γιατί ΔΕΝ θα τα καταφέρει ο Παπαδήμος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε