Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βερολίνο:100 χιλιάδες στο τείχος

Το συμβολικό Τείχος τη στιγμή της πτώσης
9 Νοεμβρίου 1989 γκρεμίζεται το τείχος του Βερολίνου. 20 χρόνια μετά πέφτει και πάλι με την μορφή ντόμινο.  

 09 Νοεμβρίου 2009, η γερμανική πρωτεύουσα γιόρτασε την πτώση με κάθε επισημότητα. Πυροτεχνήματα, συναυλίες, εκθέσεις και ένα τεράστιο ντόμινο που “γκρεμίστηκε” συμβολικά.

Ο κόσμος θυμάται τα γεγονότα που ήταν η αρχή του τέλους για τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

Περίπου 100 χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν παρά την βροχή στο ντόμινο που είχε στηθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας και παρακολούθησαν την πτώση του τείχους για μία ακόμη φορά.  Οι εορτασμοί ξεκίνησαν εδώ και μέρες και κορυφώθηκαν με την πτώση των χιλίων τεράστιων ντόμινο που είχαν στηθεί πάνω στην πορεία του Τείχους. Τα κομμάτια, ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 20 κιλών το καθένα, ξεκινούσαν από την Πλατεία του Πότσνταμ και κατέληγαν μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. 

 Το πρώτο κομμάτι του ντόμινο έριξαν ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και επικεφαλής του συνδικάτου “Αλληλεγγύη”, Λεχ Βαλέσα και ο πρώην ηγέτης της Ουγγαρίας Μίκλος Νέμετς. 

 Είκοσι χρόνια πριν, σε μία πεζή και ανιαρή συνέντευξη τύπου, ο Γκούντερ Σαμπόβσκι, κυβερνητικό στέλεχος της Ανατολικής Γερμανίας ήταν αρκετά ανενημέρωτος: «Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς τη Δυτική Γερμανία αίρονται» ανακοίνωσε. Ένα δημοσιογράφος τον ρωτάει πότε θα ισχύσει η ρύθμιση αυτή για να πάρει την απάντηση: «Από όσο ξέρω, ισχύει ήδη».

 
Μέσα σε λίγη ώρα πλήθη Γερμανών μαζεύτηκαν στα σημεία ελέγχουν ζητώντας να περάσουν απέναντι. Οι στρατιώτες δεν είχαν καμία τέτοια διαταγή. Οι ουρές μεγάλωναν ώρα με την ώρα.
 
Για τέσσερις ημέρες, το Τείχος σύμβολο του διαχωρισμού σε Ανατολή και Δύση, το Τείχος σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου, το Τείχος πάνω στο οποίο στρέφονταν τα βλέμματα του κόσμου κάθε φορά που οι τόνοι ανέβαιναν και όλοι φοβούνταν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, το Τείχος που χώριζε Βερολινέζους από Βερολινέζους γκρεμιζόταν με σφυριά, μπουλντόζες, ακόμη και με τα χέρια. Για τέσσερις ημέρες, οι Βερολινέζοι πανηγύριζαν την επανένωση και, κυρίως, την ελπίδα.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε