Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Βεστερβέλε: 6 μέτρα για ανάκαμψη της ανάπτυξης χωρίς αύξηση δαπανών

Βεστερβέλε: 6 μέτρα για ανάκαμψη της ανάπτυξης χωρίς αύξηση δαπανών

Το Βερολίνο προτείνει 6 μέσα για την ανάκαμψη της ανάπτυξης χωρίς αύξηση των δαπανών, λέει ο Βεστερβέλε

Η Γερμανία προτείνει έξι μέσα για να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ευρώπη χωρίς να χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων είναι η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής μέσω “καινοτόμων οδών”, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

“Όποιος επιθυμεί να πετύχει βραχυπρόθεσμα ανάπτυξη με τη βοήθεια προγραμμάτων δαπανών χρηματοδοτημένων από τα χρέη δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τις δραματικές εμπειρίες της κρίσης”, αναφέρει ο Βεστερβέλε σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα “Λε Μοντ”. “Η ΕΕ δεν πρέπει να δαπανά περισσότερα, πρέπει αντίθετα να επενδύει καλύτερα τους πόρους της”, προσθέτει.

Ο Γκίντο Βεστερβέλε διερευνά τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μεγάλα έργα υποδομών, χωρίς ωστόσο να λέει αν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από τα λεγόμενα “αναπτυξιακά ομόλογα” (project bonds). Την ιδέα αυτή υποστηρίζει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

“Αναφορικά με τη διασυνοριακή ανάπτυξη των ευρωπαϊκών υποδομών, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια και να διερευνήσουμε καινοτόμες οδούς σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.

Οι πέντε άλλοι τρόποι που αναφέρει ο Γκίντο Βεστερβέλε είναι: ο επαναπροσανατολισμός του προϋπολογισμού της ΕΕ προς την ανάπτυξη· η χρήση αδιάθετων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κεφαλαίων που ανέρχονται σε περίπου 80 δισεκ. ευρώ· η βελτίωση της πρόσβασης στα κεφάλαια για τις επιχειρήσεις μέσω μιας αύξησης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων· η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας· η ενίσχυση των ελεύθερων συναλλαγών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε