Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βέτο της Δανίας στην μπούρκα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με μέτρα επιθυμούν να περιορίσουν την εμφάνιση γυναικών με μπούρκα.

Η μπούρκα και το νικάμπ δεν έχουν θέση στη Δανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση “βρίσκεται στη διαδικασία της συζήτησης των μέτρων” για να περιοριστούν οι δημόσιες εμφανίσεις μουσουλμάνων γυναικών που καλύπτουν όλο το σώμα τους.

“Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: η μπούρκα και το νικάμπ δεν έχουν θέση στη δανέζικη κοινωνία. Συμβολίζουν μία αντίληψη της γυναίκας και της ανθρωπότητας στην οποία είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και θέλουμε να την καταπολεμήσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Δανίας. 

Η κοινωνία της Δανίας είναι “δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία, που αντικρίζει κατάματα το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, είτε σε μία σχολική κοινωνία, είτε στον χώρο εργασίας”, πρόσθεσε ο Ράσμουσεν. “Γι αυτό θέλουμε να καταργήσουμε αυτή την αμφίεση στην κοινωνία της Δανίας”, αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπάρχουν “νομικοί περιορισμοί” για να επιβληθεί η πλήρης απαγόρευση. 

Οι δηλώσεις του Δανού πρωθυπουργού έγιναν μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δείχνει ότι είναι ελάχιστες – περίπου 100 έως 200 – οι γυναίκες στη Δανία που επιλέγουν αυτή την αμφίεση. Στη Δανία ζουν περίπου 100.000 μουσουλμάνες, αλλά μόνο το 0,15% από αυτές δηλώνει ότι θα φορούσε νικάμπ. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε