Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Βία, λεηλασίες και χάος στο Εκουαδόρ

ΦΩΤΟ REUTERS

Πολιτική αστάθεια ταλανίζει ξανά τον Ισημερινό, όπου τις τελευταίες ώρες η πρωτεύουσα Κίτο και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γκουαγιακίλ έχουν παραδοθεί στο χάος.

Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 150 αστυνομικών εισέβαλε και κατέλαβε το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, διακόπτοντας τη λειτουργία του. Διαμαρτύρονται για το νόμο που προωθεί η κυβέρνηση και ο οποίος περικόπτει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών. Σε πολλά σημεία του Κίτο ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων, ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι πολλοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια δε δούλεψαν, αφού οι επιχειρήσεις έκλεισαν καθώς και όλα τα σχολεία σε πολλές πόλεις του Ισημερινού. Ωστόσο, με ανακοίνωσή της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία, Petroecuador, ανέφερε ότι οι πολιτικές αναταραχές δεν έχουν επηρεάσει, προς το παρόν, τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ ο στρατός έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα σημεία λειτουργίας της.

Αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι επίσης για την πρόθεση του προέδρου Ραφαέλ Κορία να διαλύσει το κοινοβούλιο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Μέλη του κυβερνώντος κόμματος έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, πάντως, δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει μπροστά στους αστυνομικούς και τους στρατιωτικούς. «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω, εάν θέλετε καταλάβετε τα στρατόπεδα, εάν θέλετε αφήστε τους πολίτες χωρίς άμυνα, εάν θέλετε προδώστε την αστυνομική αποστολή σας, κάντε το», δήλωσε ο ηγέτης του κράτους σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων διαδηλωτών που έχουν καταλάβει ένα στρατόπεδο στην πρωτεύουσα.

Συνοδεύονταν από τον υπουργό του των Εσωτερικών νωρίτερα ζήτησε από το πλήθος, που τον γιούχαρε, να σταματήσουν τα επεισόδια και να επικρατήσει ηρεμία, αλλά μπροστά στους έξαλλους διαδηλωτές που συνέχισαν να τον βρίζουν, έχασε την υπομονή του και βγάζοντας την γραβάτα του φώναξε: «Εάν θέλετε να καταστρέψετε την πατρίδα, εμπρός κάντε το. Αλλά να ξέρετε ότι αυτός ο πρόεδρος που έχετε μπροστά σας δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε