Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βία, χάος και 100 νεκροί στο Κιργιστάν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Όσο οι ώρες περνούν, η κατάσταση στο Κιργιστάν γίνεται όλο και πιο τραγική. Στους 100 οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες, χάος και τρόμος από τις συμπλοκές δυνάμεων της τάξης και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

100 είναι ο απολογισμός των νεκρών που ανακοίνωσε η αντιπολίτευση και ένας εκ των ηγετών της, ο Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ, σε μήνυμά του προς προς το λαό του Κιργιστάν. Δεν αποκλείεται όμως ο τραγικός απολογισμός να αυξηθεί δραματικά καθώς, το Reuters μετέδωσε πως οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ εναντίον των χιλιάδων διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω από την έδρα της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Τεγκεμπάγιεφ ζήτησε από τους κυβερνώντες να παραιτηθούν και να μεταφερθεί η εξουσία στην αντιπολίτευση. Αποκάλυψε δε πως «οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Ντανιάν Ουσένοφ. Ο μόνος σκοπός μας είναι να εγκαταλείψει την εξουσία».

Εκατοντάδες οι νεκροί στο Μπισκέκ

Μεταξύ των νεκρών εκτιμάται πως είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μολντομούσα Κονγκαντίεφ. Ανώνυμη πηγή του υπουργείου και μη κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαίωσαν την είδηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, όμως, τις διέψευσε, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να διαπιστωθεί αν ο Κονγκαντίεφ βρίσκεται στα χέρια αντικυβερνητικών δυνάμεων ή όχι.

Νωρίτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ακίμπεκ Τζαπάροφ είχαν συλληφθεί όμηροι από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Ταλάς. Ο Κονγκαντίεφ φέρεται μάλιστα ότι είχε ξυλοκοπηθεί άγρια για αυτό και δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι δύο άνδρες είχαν μεταβεί στο Ταλάς για την αποκατάσταση της τάξης στην περιοχή, μετά την ανάληψη του ελέγχου χθες από τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης της έδρας της τοπικής κυβέρνησης και της αστυνομίας. Οι αρχές απελευθέρωσαν περισσότερους από 10 αντιπολιτευόμενους ηγέτες που είχαν συλλάβει, μετά τη συγκέντρωση πλήθους διαδηλωτών έξω από το κτίριο στο οποίο κρατούνταν.

Συλλήψεις και επεισόδια

Στο μεταξύ, χάος επικρατεί στην πρωτεύουσα. Τουλάχιστον 1.000 άτομα εισέβαλαν, νωρίτερα, στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα, έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου και πέταξαν υπολογιστές και υλικό γραφείου. Εκατοντάδες διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο του κτιρίου της τηλεόρασης, έσπασαν τα πάντα, έκλεψαν τον εξοπλισμό σύμφωνα μαρτυρίες, και όλα τα κανάλια έχουν πάψει να εκπέμπουν. Οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει και το κοινοβούλιο, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ.

Διαδηλωτές εισάβαλαν και στην προεδρική κατοικία “σηκώνοντας” ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ίντερφαξ, πολλά άτομα μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και βγαίνοντας όλοι κρατούσαν τεράστιους σάκους γεμάτους αντικείμενα και τιμαλφή, ρούχα και άλλα είδη του σπιτιού, ενώ άλλοι κουβαλούσαν έπιπλα και χαλιά στους ώμους. Δυνατοί θόρυβοι ακούγονταν μέσα στο σπίτι, προφανώς γιατί οι διαδηλωτές ξήλωναν και γκρέμιζαν τα πάντα.

Διαδηλωτές επιτίθενται σε αστυνομικό

Και σε άλλες πόλεις της χώρας οι πολίτες έχουν ξεσηκωθεί και έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι εκκλήσεις για ηρεμία από τη διεθνή κοινότητα. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον κάλεσε κυβέρνηση την αντιπολίτευση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να δεσμευτούν για την πραγματοποίηση διαλόγου.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διατάξει τις δυνάμεις της τάξης να μην πυροβολούν πολίτες, ενώ ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι προσφέρει τις υπηρεσίες του για να μεσολαβήσει σε έναν εθνικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. 

Αστυνομικοί επιτίθενται σε διαδηλωτή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Κιργιστάν το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία στο Κιργιστάν και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν το νόμο. Επιστροφή στην ηρεμία ζητούν επίσης ΗΠΑ και Ρωσία μέσω των πρεσβειών τους.

Την ανησυχία του για τις αναταραχές στο Κιργιστάν εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε. «Καλώ και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Όχι οι βίαιες πράξεις αλλά ο ειρηνικός διάλογος είναι ο μόνος σωστός τρόπος για να ηρεμήσει η κατάσταση στην περιοχή» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός. Η Γερμανία είναι το μοναδικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει τη δική του πρεσβεία στο Κιργιστάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε