Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Βίαζαν γυναίκες και βρέφη κάτω από τη μύτη των Ηνωμένων Εθνών

Βίαζαν γυναίκες και βρέφη κάτω από τη μύτη των Ηνωμένων Εθνών
Δεν χαρακτηρίστηκε τυχαία «πρωτεύουσα των βιασµών» από την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ. Κατά την πρόσφατη επίθεση ανταρτών στη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό, 240 γυναίκες, κορίτσια και µωρά βιάστηκαν µαζικά, µπροστά στα έντροµα µάτια των συγγενών τους.

Οι αντάρτες των επαναστατικών δυνάµεων Μάι Μάι και των Δηµοκρατικών Δυνάµεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντας είχαν καταλάβει την πόλη Λουβούνγκι του Κονγκό από τις 30 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Επί τέσσερις ηµέρες κατέστρεφαν, λεηλατούσαν και βίαζαν: «Πολλές γυναίκες είπαν πως τις βίασαν µέσα στα σπίτια τους, µπροστά στα παιδιά και τους συζύγους τους. Πολλές είπαν πως βιάστηκαν επανειληµµένως από τρεις έως έξι άνδρες», δήλωσε ο Γουίλ Κρέιγκιν, µέλος διεθνούς οργάνωσης αρωγής. «Αλλες, τις έσυραν και τις βίασαν στο γειτονικό δάσος».
 
Ακόµα και µωρά βιάστηκαν, ηλικίας ενός µηνός και πάνω… Αξιωµατούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως ενηµερώθηκαν για πρώτη φορά για τους βιασµούς στις 12 Αυγούστου. Σε µία αναφορά όµως του Γραφείου Συντονισµού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, µε ηµεροµηνία 10 Αυγούστου, γίνεται λόγος για βιασµούς τουλάχιστον 25 γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώτος απολογισµός µιλούσε για 150 θύµατα.
 
«Η Αποστολή για τη Σταθεροποίηση στη Λαϊκή Δηµοκρατία του Κονγκό (Μonusco) έλαβε νέες αναφορές για βιασµούς στο Ανατολικό Κονγκό», ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωµένων Εθνών Φαρχάν Χακ. Ο αριθµός των επιβεβαιωµένων θυµάτων είναι πολύ µεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιµήσεις: 240.
 
Η αποστολή του ΟΗΕ δέχθηκε σκληρή κριτική επειδή δεν µπόρεσε να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσµό, δεδοµένου µάλιστα πως οι βιασµοί διαπράχθηκαν σε απόσταση µόλις 30 χιλιοµέτρων από τη βάση του ΟΗΕ. Ωστόσο, η Μonusco υποστηρίζει ότι ενηµερώθηκε για τους βιασµούς τουλάχιστον µία εβδοµάδα µετά την αποµάκρυνση των ανταρτών. Και πιθανολογεί πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι οι κάτοικοι φοβόντουσαν για αντίποινα των ανταρτών ή αισθάνονταν ντροπή για τους βιασµούς. Προκειµένου µάλιστα να αισθάνονται πιο ασφαλείς, η Μonusco υποστηρίζει πως πύκνωσε τις περιπολίες στην περιοχή.
 
Οι αντάρτες χρησιµοποιούν συστηµατικά τον βιασµό προκειµένου να ταπεινώσουν τις γυναίκες και τις οικογένειές τους. Στο Ανατολικό Κονγκό, καταγγέλθηκαν πέρσι περισσότεροι από 8.300 βιασµοί – και εκτιµάται ότι ο αριθµός αυτός είναι µόλις ένα κλάσµα του πραγµατικού. Η τελευταία επίθεση στο Κονγκό υπήρξε µεγάλο πλήγµα για τον ΟΗΕ, ο οποίος διατηρεί στη συγκεκριµένη περιοχή τη µεγαλύτερη ειρηνευτική δύναµη – 20.000 άνδρες.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε