Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βιετνάμ: “Πόρτα” στον ανταποκριτή του BBC που καλύπτει την επίσκεψη Ομπάμα!

Βιετνάμ: “Πόρτα” στον ανταποκριτή του BBC που καλύπτει την επίσκεψη Ομπάμα!

Αποφασίζουμε και διατάσσουμε από την κυβέρνηση του Βιετνάμ, που αποφάσισε να ακυρώσει τη διαπίστευση του ανταποκριτή του BBC που καλύπτει την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα. Αιτία; Οι υποψίες πως ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου συναντήθηκε με έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

«Ενημερωθήκαμε ότι η διαπίστευσή μας δεν ισχύει πλέον και οι δημοσιογραφικές δραστηριότητές μας πρέπει να σταματήσουν” ανέφερε ο δημοσιογράφος Τζόναθαν Χίντ στο site του BBC. Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, δε σχολίασε άμεσα την υπόθεση.

Δεν έχουν αναφερθεί άλλες κυβερνητικές παραμβάσεις στην κάλυψη των διεθνών τηλεοπτικών μέσων, που βρίσκονται στο Βιετνάμ, για την τριήμερη επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα. Ο οποίος έγινε δεκτός με… ενθουσιασμό και τον κόσμο να τον περιμένει στους δρόμους, κρατώντας στα χέρια του σημαιάκια… Για να είναι πιο “γλυκιά” η εικόνα, “επιστρατεύτηκαν” και μικρά παιδιά…

Η επίσκεψη Ομπάμα στο Βιετνάμ άρχισε σήμερα Δευτέρα (23.05.2016) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία “στρατηγικής αναδιάρθρωσης” στην Ασία. Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης Ομπάμα στο Βιετνάμ, χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν’ αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.

Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο, θ’ αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την παραπέρα άρση του εμπάργκο, προκειμένου η Ουάσιγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του, έναντι της Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε