Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βήμα πίσω για τη NAFTA από τον Τραμπ – Τον έπεισαν Τριντό και Νιέτο

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Δεν θα καταργήσει τη συμφωνία για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ. Πείστηκε από τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο να βάλει… φρένο στα σχέδιά του.

Ο Τραμπ δέχτηκε να βάλει… νερό στο κρασί του και από τον τερματισμό της Συμφωνίας πέρασε στην επαναδιαπραγμάτευσή της, για τον εκσυγχρονισμό της, αν και προεκλογικά είχε ασκήσει σφοδρότατη κριτική στη συμφωνία. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον Τριντό όσο και με τον Νιέτο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μεξικανό ηγέτη, οι δυο άνδρες (οι σχέσεις των οποίων δεν είναι και οι καλύτερες εξαιτίας του τείχους που θέλει να χτίσει το Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού), συμφώνησαν στην “πιο εύκολη λύση” της μη κατάργησης εφαρμογής της NAFTA, αλλά στην επαναδιαπραγμάτευση της, με τη συμμετοχή και του Καναδά.

Το μεξικανικό πέσο κέρδισε περισσότερο από 1% μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ, τόσο με τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, αλλά και με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πρόσφατα τάχθηκε υπέρ των Αμερικανών παραγωγών γαλακτομικών προϊόντων, καταγγέλλοντας τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού στον τομέα αυτό, που εφαρμόζει ο Καναδάς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε