Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Βίντεο δείχνει την ευθύνη του κινεζικού αλιευτικού

Βίντεο δείχνει την ευθύνη του κινεζικού αλιευτικού
Ενα βίντεο της ιαπωνικής ακτοφυλακής δείχνει καθαρά την ευθύνη του κινεζικού αλιευτικού κατά τη σύγκρουσή του, στις αρχές Σεπτεμβρίου, με δυο ιαπωνικές ακταιωρούς…..
 
η οποία προκάλεσε τη χειρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων ετών ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα, δήλωσαν σήμερα ιάπωνες βουλευτές.

 

Περίπου τριάντα ιάπωνες βουλευτές έλαβαν άδεια να δουν το βίντεο αυτό, το οποίο τραβήχτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου κοντά σε μια συστάδα μικρών νησιών στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, επί των οποίων προβάλλουν κυριαρχικά δικαιώματα τόσο οι δυο χώρες όσον και η Ταϊβάν.

 
“Το βίντεο δείχνει καθαρά τη στιγμή της σύγκρουσης. Είναι το κινεζικό αλιευτικό το οποίο προσκρούει στα ιαπωνικά σκάφη”, δήλωσε ο Χιρόσι Νακάι, πρόεδρος της Επιτροπής προϋπολογισμού της ιαπωνικής Εθνοσυνέλευσης.
 
Σύμφωνα με το Νακάι “το διάρκειας επτά λεπτών φιλμ επιβεβαιώνει τη θέση της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι το κινεζικό αλιευτικό ευθύνεται για τη σύγκρουση”.
 
Την επομένη της σύγκρουσης, άνδρες της ιαπωνικής ακτοφυλακής συνέλαβαν τον καπετάνιο του κινεζικού αλιευτικού, ωστόσο αναγκάστηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο δυο εβδομάδες αργότερα υπό τις πιέσεις και τις απειλές της Κίνας.
 
Η δημοσιοποίηση αυτού του ντοκουμέντου απειλεί με κλιμάκωση τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δυο ασιατικών γιγάντων.
 
Η κεντροαριστερή ιαπωνική κυβέρνηση αρνείται ως τώρα να δώσει στη δημοσιότητα το βίντεο αυτό, όπως ζητεί η συντηρητική αντιπολίτευση.
 
“Πρέπει να το μεταδώσουμε όχι μόνο στην Ιαπωνία, αλλά και στο εξωτερικό για να δείξουμε την αλήθεια”, δήλωσε ο Γιαζουχίζα Σιοζάκι, μέλος του Φιλελεύθερου Κόμματος, κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης”, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις κινεζικές πιέσεις.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε