Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Βλαντίμιρ Πούτιν ίσον… Φραγκλίνος Ρούζβελτ;

Πολύ ψηλά έχει δει τον αμανέ ο Βλαντιμίρ Πούτιν και βάζει πλώρη ξανά για το Κρεμλίνο…

Για άλλα 10, 12, ίσως και 14 χρόνια σκέπτεται πλέον σοβαρά να παραμείνει στο τιμόνι της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε ομιλία που έδωσε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο «τσάρος» ανακοίνωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2012. Και σύγκρινε δημοσίως τον εαυτό του με τον Φραγκλίνο Ρούζβελτ, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τέσσερις φορές στη σειρά (1933-45).
 
«Τον Ρούζβελτ τον ψήφισαν πρόεδρο για τέσσερις θητείες διότι αυτό δεν παραβίαζε το αμερικανικό Σύνταγμα» είπε- ξεχνώντας βέβαια να θυμίσει ότι η «μονοκρατορία» του FDR εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η πρώτη και η τελευταία στα αμερικανικά χρονικά, αφού το 1947 τροποποιήθηκε το Σύνταγμα και επιβλήθηκε το «πλαφόν» των δύο συνεχόμενων προεδρικών θητειών. Ο πρώην πρόεδρος, νυν πρωθυπουργός και αεί ισχυρός ανήρ της Ρωσίας δηλώνει βέβαια πιστός στο Σύνταγμα και επιμένει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα επιστρέψει τελικά στην προεδρία σε δύο χρόνια, μετά το «διάλειμμα» στην πρωθυπουργία και τη διαδοχή του από τον «εκλεκτό» του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
 
«Το πώς θα ενεργήσουμε, εγώ και ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, το 2011 ή στις αρχές του 2012, το έχουμε πει. Θα ενεργήσουμε με βάση την πραγματική κατάσταση στη χώρα, το τι έχουμε κάνει, τις διαθέσεις της κοινωνίας» είπε μιλώντας στην ομάδα ειδικών του φόρουμ «Βαλντάι», που αποτελείται κυρίως από ξένους πανεπιστημιακούς καθηγητές και δημοσιογράφους.
 
Η προσήλωσή του στο Σύνταγμα έχει βέβαια τα όριά της: με το άρθρο 31, π.χ., που επιτρέπει τις ελεύθερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο Πούτιν δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά- όπως απέδειξαν οι αθρόες συλλήψεις «αντιφρονούντων» την περασμένη εβδομάδα σε Μόσχα, Πετρούπολη, Καλίνινγκραντ και αλλού, κατόπιν πρωθυπουργικής «υπόδειξης» προς την αστυνομία.
 
 
«Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν θέλουν απλά να εκφράσουν τη γνώμη τουςαλλά (…) προκαλούν την αστυνομία να χρησιμοποιήσει βίαγια να διατηρήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης. Εχουν ανάγκη τη σύγκρουση με τις αρχές… Δεν παίζουν όμως κανένα ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν υποστηρίζονται από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού» υποστήριξε ο Πούτιν.
 
Επιπλέον ξεκαθάρισε με το ύφος του ποιος κυβερνά τη Ρωσία. Ακόμη και οι τρομερές πυρκαγιές που κατέστρεψαν αμέτρητα δάση και έπνιξαν σε τοξικούς καπνούς τη Μόσχα για αρκετές εβδομάδες δεν μπόρεσαν να «κάψουν» την υψηλή δημοτικότητά του ούτε να τσουρουφλίσουν τον καλά σχεδιασμένο μύθο του αρρενωπού και υπερδραστήριου «ισχυρού ανδρός».
 
Οπως ανακεφαλαιώνουν οι «Τimes», το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Πούτιν «ξεπέρασε ακόμη και τον συνήθη γυμνόστηθο, μάτσο εαυτό του»: οδήγησε για χιλιάδες χιλιόμετρα ένα καναρινί Λάντα στη σιβηρική τούντρα, παρακολούθησε κούρσα μοτοσικλετιστών στη Σεβαστούπολη επάνω σε μια Χάρλεϊ Ντέιβιντσον ντυμένος με μαύρη δερμάτινη στολή, πήδηξε στο κόκπιτ ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου για να σβήσει πυρκαγιά σε δάσος έξω από τη Μόσχα- φυσικά με «ρίψη ακριβείας»- και αμέσως έφυγε για τον Βόρειο Ειρηνικό, όπου με ομάδα οικολόγων έριξε με βαλλίστρα ένα βέλος σε μια γκρίζα φάλαινα από την πλώρη ενός ταχυπλόου.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε