Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βομβαρδισμοί και μάχες σώμα με σώμα σε Ρας Λανούφ και Ζαουίγια – 400 οι νεκροί της εξέγερσης – Επικήρυξε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ο Καντάφι

ΦΩΤΟ REUTERS

Επιθέσεις από αέρος πραγματοποιεί το καθεστώς Καντάφι στη στρατηγική πετρελαϊκή πόλη της Ρας Λανούφ, ενώ οι αντάρτες ανακατέλαβαν την κεντρική πλατεία της Ζαουίγια.

Τεράστιες εκρήξεις ακούστηκαν κοντά σε διυλιστήριο που βρίσκεται στα περίχωρα του λιμανιού της πόλης, τον έλεγχο του οποίου έχουν οι αντικαθεστωτικοί. Καταδιωκτικό αεροσκάφος που πετούσε πολύ χαμηλά πριν ανοίξει πυρ σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το διυλιστήριο, μεταξύ του διυλιστηρίου και της μεσογειακής ακτής.

Φλόγες εκατοντάδων μέτρων, στήλες μαύρου καπνού «πνίγουν» την πόλη, την ώρα που οι μάχες ανάμεσα στις κυβερνητικές και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις είναι σφοδρότατες. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην πόλη, μάλιστα, τουλάχιστον 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 17 τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με δεκάδες οχήματα, αναδιπλώνονται αφού δέχθηκαν πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα. Προερχόμενοι από τα δυτικά, οι αντικαθεστωτικοί άρχισαν να αναδιπλώνονται έπειτα από πολλές ώρες που σφυροκοπούνταν από το πυροβολικό και ενώ δέχθηκαν τρεις αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων δυτικά του Ρας Λανούφ.

Νωρίτερα, πάντως, οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών είχαν ρίξει περίπου 50 ρουκέτες, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις «απάντησαν» με περίπου δέκα οβίδες.

Στη Ζαουίγια, γίνεται λόγος για σφαγή αμάχων. Σύμφωνα με έναν γιατρό που εργάζεται στην πόλη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που διεξάγονται, ενώ το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως πολλοί στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων, μεταξύ τους ένας στρατηγός και ένας συνταγματάρχης σκοτώθηκαν.

Νωρίτερα, οι κυβερνητικοί κατέλαβαν την πλατεία της πόλης, αλλά όπως είχαν διαμηνήσει μέσω του Reuters, το βράδυ οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν και ανέκτησαν τον έλεγχο της πλατείας.

Oι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, ενώ 

Και ενώ στο Ρας Λανούφ και τη Ζαουίγια οι μάχες μαίνονται, το κίνημα των αντικαθεστωτικών ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του επέστρεψαν στην πόλη Μπιν Τζαουάντ, για την οποία έγιναν σφοδρές μάχες. Ωστόσο ορισμένοι ένοπλοι των αντικαθεστωτικών δηλώνουν ότι ακόμη είναι ασαφής η τύχη της πόλης.

500.000 δηνάρια ή 400.000 δολάρια προσφέρει, στο μεταξύ, η κυβέρνηση Καντάφι σε όποιον αιχμαλωτίσει και παραδώσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μουσταφά Αμπντούλ Χαλίλ. Επίσης, προσφέρονται 160.000 δολάρια (200.000 δηνάρια) σε όποιον δώσει πληροφορίες για τον Χαλίλ, ο οποίος «φωτογραφίζεται» ως κατάσκοπος.

Σοκαριστικά στοιχεία για τα θύματα της εξέγερσης

Η εξέγερση που πνίγηκε στο αίμα στη Λιβύη έχει προκαλέσει τουλάχιστον 400 νεκρούς και 2.000 τραυματίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά την έναρξή της στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσαν γιατροί στη Βεγγάζη.

«Υπάρχουν 400 νεκροί από την αρχή της εξέγερσης στη Ντέρνα, τη Μπάιντα τη Μπρέγκα, τη Βεγγάζη, τη Ρας Λανούφ και τη Μπεν Τζαουάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζαμπάρ Σαλάχ, ιατρικός συντονιστής στις πόλεις του ανατολικού τμήματος της χώρας που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Ανταλλαγή κατηγοριών για τους βομβαρδισμούς

Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση δέχονται την ευθύνη για την ανατίναξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έπληξαν πετρελαιαγωγό που καταλήγει στο Ελ Σιντέρ και έριξαν βόμβες σε δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου στην περιοχή του Ρας Λανούφ. Αντίθετα, η κρατική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη για την έκρηξη κοντά στο Ρας Λανούφ σε «υποστηριζόμενα από την Αλ Κάιντα» ένοπλα στοιχεία, τα οποία ανατίναξαν δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου την ώρα που οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι προήλαυναν προς το Ρας Λανούφ.

Μηχανικός που εργάζεται σε τερματικό πετρελαϊκό σταθμό υποστήριξε ότι από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς χτυπήθηκε το λιμάνι του Σιντέρ και καταστράφηκαν δεξαμενές αποθήκευσης αλλά και υποδομές όπως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μοχάμεν αλ-Χασέμι είπε στο Αλ Τζαζίρα ότι είδε αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων να επιτίθενται στον τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρητικότητας 150.000 γαλονιών έκαστη, εξερράγησαν.

Αναζητά «συμμάχους» στην Ευρώπη ο Καντάφι
Απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν αεροπορικώς στις Βρυξέλλες για να έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Λίγο νωρίτερα αξιωματούχος της Μάλτας δήλωσε ότι απεσταλμένοι της λιβυκής κυβέρνησης μετέβησαν στη Βαλέτα για να έχουν συνομιλίες με αξιωματούχους της νήσου και ότι αυτοί αναχώρησαν στη συνέχεια αεροπορικώς για την Πορτογαλία.

Μέχρι στιγμής, όμως, οι πορτογαλικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει την πληροφορία. Ωστόσο πηγή στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι λιβυκό αεροσκάφος μεταφέρει στην Πορτογαλία ένα μετριοπαθές μέλος της κυβέρνησης του Καντάφι για να συναντηθεί με τον Λουίς Αμάδο, τον Πορτογάλο υπουργό Εξωτερικών.

Και όλα αυτά ενώ η συζήτηση για το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τρίπολης συνεχίζεται και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τις εξεγέρσεις στη βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

«Πυρετός» για τη στρατιωτική επέμβαση

Το ΝΑΤΟ δε σχεδιάζει να επέμβει στη Λιβύη, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εξελίξεις, διεμήνυσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, την ώρα που η συζήτηση για αν η δύση θα αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Τρίπολης βρίσκεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο.

Αν του ζητηθεί, το ΝΑΤΟ δηλώνει πως μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα. Μόνο που «οποιαδήποτε δράση θα πρέπει να στηριχθεί σε μια πολύ ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης από την περιοχή». Ο επικεφαλής της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας πρόσθεσε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν μια περίπλοκη αποστολή και θα απαιτούσε επίσης μια νέα εντολή από τον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνυπάρχουν τρεις θεμελιώδεις αρχές προκειμένου η Βορειοατλαντική Συμμαχία να εξετάσει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη: την “προφανή ανάγκη” για παρέμβαση, τη “σαφή νομική βάση” και τη “σταθερή τοπική υποστήριξη”.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Η ηγεσία του ΝΑΤΟ έχει ήδη ζητήσει από τους στρατιωτικούς διοικητές να καταρτίσουν σχέδια για πιθανές επιχειρήσεις. Οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται ότι θα συζητήσουν τα σχέδια αυτά και, εφόσον χρειαστεί, θα ζητήσουν πιο λεπτομερείς μελέτες για κάποια από αυτά.

Διεθνή υποστήριξη για οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν κατά της λιβυκής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων ζητούν επίσης Βρετανία και ΗΠΑ, όπως συζήτησαν Ντέιβιντ Κάμερον και Μπάρακ Ομπάμα.

Την άμεση επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τη διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον των αντιαεροπορικών συστημάτων του Μουάμαρ Καντάφι, ζήτησε ο εξόριστος πρίγκιπας της Λιβύης Μοχάμεντ ελ Σενούσι, τάχθηκε όμως κατά της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

Την υποστήριξή τους στη δημιουργία απαγόρευσης πτήσεων εξέφρασε και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, δηλαδή οι έξι πιο πλούσιες αραβικές χώρες, αλλά ο ρόλος τους σε μια τέτοια επιχείρηση παραμένει αβέβαιος, παρά το μέγεθος των στρατιωτικών προϋπολογισμών τους.

Διαβάστε επίσης
Μπαράζ πτήσεων κυβερνητικών αεροσκαφών από Λιβύη – ‘Αλλα 2 ξεκίνησαν για Βιέννη και Αθήνα – Ηχητικό ντοκουμέντο
Οι δυνάμεις του Καντάφι φτάνουν στην πλατεία της Ζαουίγια

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε