Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Βομβαρδίζουν ναυτική βάση έξω από την Τρίπολη – Ελληνική εμπλοκή στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης και το ΟΧΙ της Τουρκίας

ΦΩΤΟ REUTERS

– Εκρήξεις και αντί-αεροπορικά πυρά στην πρωτεύουσα της Λιβύης
– “Δεκάδες νεκροί από τις επιθέσεις σε λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σύρτης” καταγγέλει το καθεστώς Καντάφι
– Ποιός είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν την πρωτοβουλία στρατιωτικά
– Ομπάμα: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φύγει ο Καντάφι»

Αντί-αεροπορικά πυρά φώτισαν τον ουρανό της λιβυκής πρωτεύουσας λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας), με τον ανταποκριτή του CNN στην Τρίπολη, Νικ Ρομπερτσον, να μεταδίδει πως ακούστηκαν και εκρήξεις.

Σειρήνες ακούστηκαν από την περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το καταφύγιο του Καντάφι και πυρά φαίνεται να προέρχονται από εκεί. Την επίθεση κατά της Τρίπολης επιβεβαίωσε και η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, που ανέφερε πως σημειώθηκαν ζημιές σε πολλές περιοχές της πόλης από το “στρατό των στραυροφόρων”. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε λιμάνια της χώρας αλλά και στο αεροδρόμιο της Σύρτης, έχασαν τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι.

Την ώρα που η πρωτεύουσα της Λιβύης βομβαρδίζεται, η Δύση προσπαθεί να συντονιστεί αλλά φαίνεται ανήμπορη να τα καταφέρει. Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών του ΝΑΤΟ απέτυχαν να καταλήξουν στο πως θα δράσει η Συμμαχία κατά της Λιβύης, με την Τουρκία να μπλοκάρει την οριστική απόφαση. (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert). Οι περισσότερες χώρες θέλουν να αναλάβει το ΝΑΤΟ την ηγεσία των επιχειρήσεων, την οποία για την ώρα ασκούν ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Υπέρ αυτής της άποψης και η Ιταλία, όπως δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Και ενώ η Τουρκία «πατάει πόδι» και διαχωρίζει την θέση της –μετά τη Γερμανία- η Ελλάδα δίνει ό,τι της ζητηθεί και εμπλέκεται άμεσα στην επιχείρηση. Στη Σούδα φτάνει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ, βελγικά μαχητικά απογειώθηκαν και επέστρεψαν στον Άραξο, ενώ στη διάρκεια της νύχτας αναμένονται στη βάση της Σούδας και έξι Νορβηγικά F-16.

Εκτός από το ΝΑΤΟ, το θέμα της Λιβύης προκαλεί διχασμό και στη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την οργή του για τους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης και μίλησε για «μεσαιωνική σταυροφορία», όρος που χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απαράδεκτη», σε μια άνευ προηγουμένου κριτική κατά του πρωθυπουργού του!

Διαβάστε επίσης

Δεν ξέρουν που είναι ο Καντάφι – «Παροπλισμένα» τα γαλλικά μαχητικά – 40 νεκροί στη Μιζράτα, βομβαρδίζεται και η Ζιντάν

Ο Καντάφι πνίγει στο αίμα τη Λιβύη παρά την «κατάπαυση πυρός» – Ελεύθεροι σκοπευτές σκόρπισαν το θάνατο στη Μιζράτα

Επιχείρηση ΑΥΓΗ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ – ‘Ολες οι επιθέσεις επι χάρτου – Σύμμαχοι Vs Καντάφι

Ο χάρτης των συγκρούσεων στη Λιβύη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μεγάλο αφιέρωμα του NewsIt για τη Λιβύη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε