Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βομβαρδίζουν την Μιζουράτα – Ο Καντάφι προελαύνει παντού – Παίρνει πίσω μία μία τις πόλεις

REUTERS
REUTERS
Λίγο πριν μπει στην Βεγγάζη είναι ο Καντάφι που φαίνεται πως κατατροπώνει την επανάσταση του εξεγερμένου λαού αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς και πρόσφυγες. “Όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες”, δηλώνει ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ.
 Βομβαρδισμός από συστοιχίες πυροβολικού στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τραυμάτισε άλλους 11, ανέφερε ένας γιατρός του νοσοκομείου της πόλης μιλώντας τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    “Έχουμε παραλάβει πέντε σορούς μέχρι στιγμής. Ξέρουμε ότι κι άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί όμως. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονται από το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Μιζουράτα”, είπε ο γιατρός, που είπε ότι ονομάζεται Μούφτα.

    Κάτοικοι είπαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να πλήττουν με πυρά πυροβολικού την πόλη νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

    Εκπρόσωπος των εξεγερμένων είχε πει νωρίτερα ότι υπήρχαν τουλάχιστον 4 νεκροί και περίπου 12 τραυματίες από τις οβίδες του πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι υπήρξαν επιθέσεις “από όλες τις πλευρές”.

    “Οι αντάρτες απώθησαν την επίθεση. Τώρα, η ένταση των πυρών [του πυροβολικού] έχει σχετικά μειωθεί”, είπε ο εκπρόσωπος.

“Όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες”

Ο γιος του Καντάφι Σάιφ αλ Ισλάμ δήλωσε πριν από λίγο ότι κυβερνητικά στρατεύματα βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη και ότι “όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες”.

Ο Σάιφ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Euronews που εδρεύει στη Γαλλία, ερωτηθείς σχετικά με τις συζητήσεις των διεθνών δυνάμεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, είπε: “Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν τελειώσει. Σε 48 ώρες τα πάντα θα έχουν τελειώσει. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται κοντά στη Βεγγάζη. Όποια απόφαση κι αν ληφθεί θα είναι πολύ καθυστερημένη”.

    Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα νωρίτερα σήμερα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι.

    Η πόλη Ατζνταμπίγια, 150 χλμ. νότια της Βεγγάζης στον Κόλπο της Σύρτης, βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς οι περισσότεροι από τους εξεγερμένους υποχώρησαν υπό συνεχή μπαράζ πυροβολικού. Αυτοί που έμειναν πίσω παραδίδουν τα όπλα τους, είπε ένας από τους αξιωματούχους των εξεγερμένων.

    Στη Βεγγάζη –όπου εδρεύει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων– οι διαθέσεις κυμαίνονταν από τον εκνευρισμό ως την αδιαλλαξία, με ορισμένους να περιμένουν ότι θα γίνει σφαγή και άλλους να εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν να αποσπάσουν μια νίκη παρά την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν ανακαταλάβει μια σειρά παράκτιων πόλεων τις τελευταίες 11 ημέρες, αποσπώντας τις από τους εξεγερμένους που τις είχαν καταλάβει τις πρώτες ημέρες των κινητοποιήσεων εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι, που κυβερνά τη χώρα της βόρειας Αφρικής τα τελευταία 41 χρόνια.

    “Συμβουλεύστε τους εξαπατημένους σας γιους να παραδώσουν τα όπλα τους στις ένοπλες δυνάμεις της Ηγεσίας του Λαού και θα καλυφθούν από την αμνηστία που ζήτησε [να παραχωρηθεί] ο Διοικητής [Καντάφι], που θα ισχύει για όποιον παραδίδει το όπλο του στις ένοπλες δυνάμεις και απέχει από [πράξεις] αντίστασης και υπονόμευσης”, ανέφερε ανακοινωθέν του στρατού που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε πως οι εξεγερμένοι υποχωρούν από την ανατολική πόλη Ατζαμπίγια, η οποία δέχεται το τελευταίο 24ωρο σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τον αριθμό των αντικαθεστωτικών που υποχωρούν.

 
Η Ατζαμπίγια είναι στρατηγικός κόμβος, καθώς είναι το τελευταίο «εμπόδιο» στο δρόμο των δυνάμεων του Καντάφι προς τη Βεγγάζη. Η πόλη βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτίως της έδρας των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας. Από τις αεροπορικές επιδρομές φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας αντικαθεστωτικός.
 
Η λιβυκή κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως ο στρατός έχει τον «πλήρη έλεγχο» της Ατζαμπίγια, ωστόσο η εικόνα δεν είναι προς το παρόν σαφής και τις τελευταίες ημέρες πόλεις-κλειδιά της Λιβύης αλλάζουν διαρκώς χέρια μεταξύ κανταφικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
 
 
Σε μία άλλη εξέλιξη, η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Brnieq ανέφερε ότι μαχητικό MiG 23 των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και ελικόπτερο βύθισαν δύο πολεμικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ατζαμπίγια. Η πληροφορία δεν ήταν εύκολο να διασταυρωθεί.
 
Ο στρατός είναι έτοιμος να αναλάβει μία ανθρωπιστικού τύπου επιχείρηση στην Βεγγάζη, αναφέρθηκε τέλος σε ανακοίνωση από την κρατική τηλεόραση, καλώντας τους κατοίκους να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτήρισε τους αντικαθεστωτικούς
 
Το καθεστώς Καντάφι δηλώνει, παράλληλα, πως ελέγχει όλους τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά.
 

 

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε