Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Βουλγαρία: Στις 12/5 οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Βουλγαρία: Στις 12/5 οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο πρόεδρο, οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της φτώχειας και της εξαθλίωσης, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αποτελούν σαφή ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη του λαού στη Βουλή και τους υπόλοιπους θεσμούς έχει εξαντληθεί και ότι οι αναγκαίες αλλαγές πρέπει να προκύψουν από τις κάλπες.

“Εσείς ήδη αλλάξατε τη Βουλγαρία. Οδηγήσατε την κυβέρνηση σε παραίτηση. Τώρα, ήρθε η ώρα του εποικοδομητικού διαλόγου και της αναζήτησης, από κοινού, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για τα προβλήματα της χώρας” υπογράμμισε ο κ. Πλέβνελιεφ, απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές που, όπως είπε, “αντιλαμβάνονται τα μονοπώλια ως σύμβολο της καταλήστευσης και της καταπίεσης των πολιτών”.

Στη συνέχεια, ο κ. Πλέβνελιεφ ευχαρίστησε τη βουλή για την έγκριση των τροπολογιών στους ενεργειακούς νόμους που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση των λογαριασμών για το ρεύμα και των υπόλοιπων κοινόχρηστων εξόδων των καταναλωτών. Επισήμανε, ωστόσο, ότι “δεν υπάρχει ούτε μαγικό ραβδί ούτε μαγικές λύσεις για τα προβλήματα ενώ η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μπορεί να προκύψει μόνο σαν συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης”.

Η νέα Βουλή καλείται να αναλάβει τις αλλαγές που θα ενθαρρύνουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με γνώμονα το συμφέρον των καταναλωτών, όπως και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, που θα δώσουν οριστική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Βουλγαρίας, κατά την άποψη του Προέδρου.

Ο κ. Πλέβνελιεφ απηύθυνε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για μία υπεύθυνη στάση των πολιτικών δυνάμεων και όλων των Βούλγαρων πολιτών, για σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών, των αξιών και των αρχών της ενωμένης Ευρώπης, για εποικοδομητικό διάλογο και όχι για πόλωση των πολιτικών δυνάμεων κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Εξέφρασε δε την άποψή του για τα βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, για την έγκριση μιας αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και για άλλα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της Βουλγαρίας, στο εκτενές διάγγελμά του προς το έθνος, σήμερα, στο κοινοβούλιο, παρουσία μελών της υπό παραίτησης κυβέρνησης, των προκάτοχων του στο αξίωμα Γκεόργκι Παρβάνοφ και Πέταρ Στογιάνοφ, του Πατριάρχη Νεόφυτου, επικεφαλών και μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων επισήμων.

Αύριο, ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ θα αναθέσει για τρίτη – και τελευταία – φορά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κεντρώο Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, η ηγεσία του οποίου έχει δηλώσει ήδη την πρόθεση της να επιστρέψει αμέσως την εντολή, όπως έκαναν το GERB και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλγαρία: Στο νοσοκομείο με πίεση ο απερχόμενος πρωθυπουργός

 

Βουλγαρία: ”Έριξαν την κυβέρνησή μου με ανταρσία”, δήλωσε ο Μπορίσοφ

 

Βουλγαρία: Ο Μπορίσοφ κατήγγειλε σχέδιο δολοφονίας του – Αποδεκτή η παραίτηση της κυβέρνησης

 

Βουλγαρία: Δεν φεύγουν από τους δρόμους οι διαδηλωτές παρά την παραίτηση της κυβέρνησης!

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε