Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

«Βούλιαξε» η Ισπανία! – Ένα εκατομμύριο κόσμος στους δρόμους

60 πόλεις της Ισπανίας «φιλοξένησαν» διαδηλώσεις κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ραχόι.

Υποσχόμενη να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2013 για να μην έχει την τύχη Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας (λέγε μνημόνιο), η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι πέρασε μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, που ενισχύει τους εργοδότες, κάνει φθηνότερες τις απολύσεις και ευκολότερές τις μειώσεις των μισθών. Σας θυμίζει κάτι;

Σύμφωνα με την αστυνομία, 100.000 άνθρωποι μετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής, ένα εκατομμύριο είναι ο αριθμός που έδωσαν οι διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις ήταν οι πρώτες μετά την κήρυξη απεργίας για την 29η Μαρτίου. Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Βαλένθια, Σεβίλλη ήταν ανάμεσα στις πόλεις όπου ο κόσμος βγήκε στους δρόμους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων 500.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη διαδήλωση της Μαδρίτης και 450.000 στη Βαρκελώνη. Η αστυνομία ανέφερε ότι 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη· 17.000 στη Βαρκελώνη· 15.000 στη Σεβίλλη· 15.000 στην Μάλαγα· 9.000 στη Γρενάδα· και από 5.000 στη Βαλένθια, στην Αλμερία και στην Καντίθ.

Πριν από την έναρξη των ομιλιών οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στο σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου 2004, όπου είχαν σκοτωθεί 191 άνθρωποι.

Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι εάν δεν αποσυρθεί η μεταρρύθμιση (που θεωρούν ότι θα φέρει περισσότερη ανεργία) θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (23%), ενώ η κυβέρνηση προβλέπει ότι φέτος θα φθάσει σε ύψος-ρεκόρ, ξεπερνώντας το 24,3%. Η Ισπανία μετρά σχεδόν το 1/3 του συνόλου των ανέργων στην ευρωζώνη. Για τους νέους κάτω των 25, η ανεργία ανέρχεται στο 49%.

Η κυβέρνηση Ραχόι, εκτός από την μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, ανακοίνωσε περιστολή δαπανών 8,9 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα και υψηλότεροι φόροι εισοδήματος, στις καταθέσεις και στις ιδιοκτησίες.


Όλα αυτά ενώ τα συνδικάτα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη γενική απεργία της 29ης Μαρτίου, μόλις την πέμπτη από το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε