Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Βραζιλία: Παρά την ανάπτυξη οι φαβέλες μεγαλώνουν

Βραζιλία: Παρά την ανάπτυξη οι φαβέλες μεγαλώνουν

Παρά την ανάπτυξη, οι φαβέλες στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας καλά κρατούν, καθώς ο πληθυσμός τους αυξήθηκε κατά 55 εκατ. μέσα σε μια δεκαετία.

Σχεδόν διακόσια πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις παραγκουπόλεις την τελευταία δεκαετία, λόγω της ραγδαίας οικονομικής μεγέθυνσης στους ανερχόμενους γίγαντες Ινδία και Πακιστάν, ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζει να αυξάνεται, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη στέγαση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στις παραγκουπόλεις αυξήθηκε κατά 55 εκατομμύρια φθάνοντας τα 827,6 εκατομμύρια καθώς η αύξηση του πληθυσμού και η μετανάστευση προς τις πόλεις υπερσκέλισαν τα αποτελέσματα της αύξησης της κινητικότητας στις πόλεις, διαπιστώνει η έκθεση του ΟΗΕ που διενεργείται κάθε δύο χρόνια.

“Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στη διάρκεια δέκα χρόνων, όμως την ίδια περίοδο η καθαρή αύξηση των φτωχών στις πόλεις είναι 55 εκατομμύρια”, δήλωσε στο Ρίο ντε Ζανέιρο η Άνα Τιμπαϊγιούκα, εκτελεστική διευθύντρια του προγράμματος Habitat του ΟΗΕ.

Η πόλη αυτή της Βραζιλίας θα φιλοξενήσει την ερχόμενη εβδομάδα το Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, μία πενθήμερη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κατάσταση των πόλεων στον κόσμο, όπου ζει τώρα περισσότερο από το ένα δεύτερο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Περίπου 227 εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από τις παραγκουπόλεις κατά την περίοδο 2000-2010, κάτι που σημαίνει πως οι χώρες υπερέβησαν εύκολα το συλλογικό τους στόχο βάσει του Αναπτυξιακού στόχου της Χιλιετίας του ΟΗΕ, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Τιμπαϊγιούκα υποβάθμισε την επίτευξη του στόχου της Χιλιετίας για την απομάκρυνση 100 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια, αποκαλώντας την “εντελώς ανεπαρκή”. Οι στόχοι της Χιλιετίας περιλαμβάνουν περικοπή της ακραίας φτώχειας, μείωση της παιδικής θνησιμότητας και καταπολέμηση των επιδημιών έως το 2015.

Αποκλείοντας μια “δραστική” δράση, ο αριθμός όσων διαμένουν σε παραγκουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά έξι εκατομμύρια το χρόνο στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας και να φθάσει τα 889 εκατομμύρια έως το 2020, αναφέρεται στην έκθεση. 

Οι ευνοϊκές προς τη μεγέθυνση πολιτικές της Κίνας βοήθησαν ώστε να μειωθεί κατά το ένα τέταρτο μέσα στη δεκαετία ο αριθμός των διαμενόντων σε παραγκουπόλεις εκεί, ενώ η Ινδία κατάφερε να περιορίσει τον αριθμό τους κατά ένα τρίτο. Συνολικά, τουλάχιστον 125 εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από τη φτώχεια στους δύο ανερχόμενους γίγαντες, σύμφωνα με την έκθεση.

Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία είναι πρωτοπόρος στην απόλυτη μείωση της φτώχειας καθώς 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις παραγκουπόλεις.”Στην περίπτωση της Βραζιλίας, ο κυριότερος παράγοντας ήταν οι βασικές συνθήκες υγιεινής και μάλιστα στα βορειοανατολικά, όπου σημειώθηκε η πιο σημαντική πρόοδος”, δήλωσε ο Εδουάρδο Λόπες-Μορένο, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε