Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Βραζιλία: Στους 246 οι νεκροί από τις πλημμύρες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σάρωσαν το Ρίου ντε Ζανέιρου την περασμένη εβδομάδα στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 246 ανθρώπων….

 

Την ίδια ώρα η πρόσβαση στο άγαλμα του Χριστού, εμβληματικό μνημείο της πόλης εδώ κι οκτώ δεκαετίες, αποκόπηκε.
 
Ο δήμαρχος του Ρίου Εδουάρδο Πάες εκτίμησε ότι το κόστος των έργων που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση των ζημιών θα ξεπεράσει τα 113,6 εκατ. δολάρια κι ενδέχεται να φθάσει τα 142 εκατ. δολάρια.
 
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε περαιτέρω χθες με την ανάσυρση κι άλλων θυμάτων από τις φαβέλες, ή παραγκουπόλεις, που βρίσκονταν σε λοφοπλαγιές ή χωματερές και παρασύρθηκαν από τα νερά και τις λάσπες. Η αναζήτηση συνεχιζόταν στην πόλη-δορυφόρο του Ρίου, Νιτερόι.
 
Ο Πάες δήλωσε ότι “ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο μέρος των εκτιμήσεων για την αποκατάσταση της πόλης. . . το στρώσιμο των δρόμων, το καθάρισμα των κοιτών των ποταμών μεταξύ άλλων”.
 
Ο δήμαρχος ενέκρινε την απομάκρυνση κατοίκων σε περιοχές υψηλού κινδύνου δια της βίας και ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες που θα μετακινηθούν θα λάβουν μηνιαίο βοήθημα 256 δολαρίων για να κτίσουν νέες κατοικίες σε άλλα σημεία. Ως το 2012, είπε ακόμα, θα έχουν μετακινηθεί 12.000 οικογένειες.
 
Ειδικοί χαρακτήρισαν τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που σάρωσαν πολλές από τις 1.000 φαβέλες “προβλέψιμη τραγωδία”. Επισήμαναν την κακή ποιότητα κατασκευής των σπιτιών, την επικινδυνότητα της θέσης τους και την παντελή έλλειψη αστικού σχεδιασμού και υποδομών στις φτωχογειτονιές.
 
“Δεν σκότωσε η βροχή τους ανθρώπους που ζούσαν στις παραγκουπόλεις. Αλλά οι αδιάφοροι κι ανεύθυνοι αξιωματούχοι”, έγραψε η ανθρωπολόγος Άλμπα Σαλουάρ στο εβδομαδιαίο περιοδικό Αpoca.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε