Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 22 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία: Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών – αντιφασιστών

Βρετανία: Επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών – αντιφασιστών
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2010 | 08:21
Πρώτη δημοσίευση: 21.03.2010 | 08:21

Η Βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 74 άτομα μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην διάρκεια παράλληλων διαδηλώσεων μιας ακροδεξιάς οργάνωσης και αντιπάλων της στη βόρεια Αγγλία χθες Σάββατο.

Έφιπποι αστυνομικοί και σκυλιά αναπτύχθηκαν για να καταστείλουν τα επεισόδια στις πορείες της Ένωσης για την Άμυνα της Αγγλίας (English Defence League, EDL), η οποία είχε καλέσει σε συγκέντρωση εναντίον του "ριζοσπαστικού Ισλάμ", και της οργάνωσης Ενωθείτε Εναντίον του Φασισμού (Unite Against Fascism, UAF).

Συνολικά στο κέντρο του Μπόλτον, κοντά στο Μάντσεστερ, συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 αντίπαλοι διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία, το κλίμα ήταν "εχθρικό" και "συγκρουσιακό".

Σύμφωνα με την αστυνομία, συνελήφθησαν 55 μέλη της UAF και 9 της EDL. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας από τους διοργανωτές της αντιφασιστικής κινητοποίησης, ο οποίος ενδέχεται να κατηγορηθεί για "συνομωσία με σκοπό την πρόκληση βίαιων ταραχών".

"Μου είναι σαφές ότι ένας μεγάλος αριθμός [διαδηλωτών] συγκεντρώθηκαν με την πρόθεση και μόνο να προκαλέσουν ταραχές και οι ενέργειές τους είναι εντελώς απαράδεκτες", δήλωσε ο Γκάρι Σιούαν, ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας στην περιοχή του Μάντσεστερ, σημειώνοντας ότι ενήργησαν κάνοντας χρήση "ακραίας βίας" και τραυμάτισαν "αστυνομικούς, διαδηλωτές και πολίτες".

Δυο αστυνομικοί και πέντε πολίτες υπέστησαν μικροτραυματισμούς, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εγχώρια ακροδεξιά σημειώνει επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, με το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) να καταλαμβάνει δυο έδρες στις ευρωεκλογές του 2009.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι λόγω του φαινομένου η ένταση θα αυξηθεί ανάμεσα στις κοινότητες των λευκών και των μεταναστών εν όψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Ρεπορτάζ του ITN


   Διαδώστε αυτό το άρθρο