Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Βρετανία: «Γυρίστε πίσω τους στρατιώτες από το Αφγανιστάν»

“Η μάχη της κοινής γνώμης έχει χαθεί” σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, παραδέχεται ο αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δημοσκόπηση δείχνει πως η πλειοψηφία των Βρετανών επιθυμεί την άμεση αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών, 10 χρόνια μετά την έναρξη της επέμβασης.

“Χάσαμε σε κάποιο μέτρο τη μάχη της κοινής γνώμης εδώ”, δήλωσε ο στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV News.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου ComRes, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών (71%) πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για τους Δυτικούς να κερδίσουν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν ενισχυθεί δέκα χρόνια αφότου εκδιώχθηκαν από την εξουσία.

Σε μια προηγούμενη δημοσκόπηση στον Ιούνιο, 60% των Βρετανών είχαν την ίδια γνώμη.

Ενώ η Βρετανία πρόκειται να επαναπατρίσει ως τα τέλη του 2014 όλα τα μάχιμα στρατεύματά της που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν, 57% των Βρετανών ζητούν την άμεση αποχώρησή τους (έναντι 26% που αντιτίθενται σ’ αυτή), ενώ τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 48%.

“Αν θυμίσει κανείς στη βρετανική κοινή γνώμη γιατί βρισκόμαστε εκεί, δηλαδή ότι πρόκειται για τη δική μας εθνική ασφάλεια, και την ανάγκη να εμποδίσουμε αυτό που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στη Σομαλία ή την Υεμένη (…) δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνέχιζαν να σκέφτονται έτσι”, αντέδρασε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντς εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα των Δυτικών να σταθεροποιήσουν τη χώρα ως το 2014, όταν οι αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να εγγυηθούν οι ίδιες την ασφάλεια της χώρας. “Ένα σταθερό Αφγανιστάν έχει ζωτική σημασία για την ασφάλειά μας μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι είναι εφικτό”, δήλωσε.

Η Βρετανία έχει 9.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν και είναι δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στη συμβολή στη διεθνή δύναμη του ΝΑΤΟ (ISAF).

Σε μια άλλη ένδειξη της αυξανόμενης απαισιοδοξίας των Βρετανών σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση αυτή, 60% (10% περισσότεροι απ’ ό,τι τον Ιούνιο) δεν συμφωνούν με την ιδέα ότι ο θάνατος των στρατιωτών τους εκεί είναι μια δικαιολογημένη θυσία .

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, συνολικά 382 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επέμβασης στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2001.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε