Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Βρετανία: Ισόβια κάθειρξη σε επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας

Δικαστήριο του Λονδίνου καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη τρεις άνδρες για συμμετοχή σε συνωμοσία για τη διάπραξη βομβιστικών επιθέσεων, με εκρηκτικά σε υγρή μορφή, σε υπερατλαντικές πτήσεις το 2006.

Ο Ιμπραχίμ Σαβάντ, ο Αραφάτ Ουαχίντ Χαν και ο Ουαχίντ Ζαμάν, οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί από έναν εξτρεμιστή που τους καλούσε σε τζιχάντ (ιερό πόλεμο), θα πρέπει να εκτίσουν τουλάχιστον 20ετή κάθειρξη, δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χολρόιντ του δικαστηρίου του Γούλγουιτς.

Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να κατασκευάσουν βόμβα με υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα στοιχεία που θα έπρεπε να κρυφτούν σε φιάλες σόδας και να αναμιχτούν την τελευταία στιγμή για να ανατινάξουν τουλάχιστον επτά αεροσκάφη που θα έκαναν πτήσεις από τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Η αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής είχε προκαλέσει την αυστηροποίηση των κανόνων για τη μεταφορά υγρών στο εσωτερικό των αεροσκαφών.

Οι τρεις άντρες έχουν ήδη δικαστεί δύο φορές, όμως τα προηγούμενα δικαστήρια δεν μπόρεσαν να καταλήξουν στην έκδοση ετυμηγορίας, καθώς η κατηγορούσα αρχή δεν είχε κατορθώσει να αποδείξει ότι είχαν ενημερωθεί για τους στόχους που επρόκειτο να πλήξουν. Κρίθηκαν ένοχοι την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια μιας τρίτης δίκης, για σύνδεση με άλλα πρόσωπα που ήταν αποφασισμένα να καταστρέψουν αεροσκάφη με τη βοήθεια αυτοσχέδιων εκρηκτικών και για να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Το δικαστήριο πείστηκε για τη βούλησή τους να σκοτώσουν, χάρη στα “βίντεο των μαρτύρων” μέσω των οποίων είχαν απειλήσει να επιτεθούν κατά δυτικών στόχων. Δώδεκα άτομα συνολικά έχουν καταδικαστεί για την εν λόγω υπόθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια ευρεία καταστολή το 2006 από την αστυνομία και την MI5, τη βρετανική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

Ο εγκέφαλος της συνωμοσίας Αμπντουλά Αχμεντ Αλι καταδικάστηκε το 2009 σε ισόβια κάθειρξη, με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 40 ετών. Τέσσερα άλλα άτομα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε