Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βρετανός στρατιώτης «βλέπει» με τη γλώσσα

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Χάρη σε μια πειραματική συσκευή, Βρετανός στρατιώτης που τυφλώθηκε υπηρετώντας στο Ιράκ μπορεί να «βλέπει» με τη γλώσσα του.

Ο 24χρονος Κρεγκ Λούντμπεργκ μπορεί να διαβάσει, να διακρίνει μορφές και να περπατά χωρίς βοήθεια χάρη σε μία συσκευή που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Ο Λούντμπεργκ έχασε εντελώς την όρασή του όταν χτυπήθηκε από μία χειροβομβίδα το 2007, ενώ υπηρετούσε στη Βασόρα. 

Επιλέχθηκε από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Βρετανία που θα δοκιμάσει το BrainPort, μία συσκευή που μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικά ερεθίσματα που μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω της γλώσσας του. 

Αυτά τα ερεθίσματα προκαλούν τσιμπήματα πάνω στη γλώσσα, από την ένταση των οποίων ο χρήστης μπορεί να οπτικοποιεί στο μυαλό του το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και να κινείται σε αυτό αποφεύγοντας τα εμπόδια. 

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει μία μικροσκοπική κάμερα συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και το όλο σύστημα συνδέεται με μια μικρή πλάκα από πλαστικό που ο χρήστης τοποθετεί πάνω στην γλώσσα του για να αναλύει τα ηλεκτρικά ερεθίσματα. 

«Η κάμερα στέλνει σήματα στην πλαστική πλάκα και από εκεί στη γλώσσα. Βλέπω σιλουέτες ανθρώπων και τις μορφές των αντικειμένων. Ολα είναι σε μαύρο και άσπρο», δήλωσε ο Λούντμπεργκ. «Πρόκειται για το πρωτότυπο, όμως ο πιθανός αντίκτυπος στη ζωή μου είναι τεράστιος». 

«Έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει τα πράγματα για τους τυφλούς», συνεχίζει ο Λούντμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον μπορεί να πιάνει τα αντικείμενα με την πρώτη προσπάθεια χωρίς να χρειάζεται να τα ψηλαφήσει πρώτα, όπως έκανε πριν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε